Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Válogathattak a felvásárlók között – az exit részleteiről mesélt a Tresorit

Új fejezetet nyitott a startupveterán Tresorit. Ahogy azt már tegnap közöltük, az IT-biztonsággal foglalkozó magyar gyökerű cég többségi tulajdonrészét megvásárolta a Svájci Posta. A menedzsment marad a svájci felvásárlónál, aki összesen hárommilliárd frankot, azaz közel ezermilliárd forintot fordít a digitalizációja felpörgetésére világszerte. Bár a Tresorit vételára üzleti titok, a jelenleg is aktív menedzsment a Forbes.hu-nak mesélt a tranzakció részleteiről, köztük a tőzsdére lépés mérlegeléséről, a tengeren túli ajánlataikról, és a svájci cég úttörő kezdeményezéseiről, és arról, hogy meddig terveznek a multival maradni. 

Forbes.hu: Sejtem a választ, de meg kell kérdezzem: mekkora összegért vette meg a Svájci Posta a többségi tulajdonrészt?

Lám István: Erről nem beszélhetünk semmilyen formában, üzleti titok.

Forbes.hu: Marad a menedzsment a Svájci Postával, a kisebbségi tulajdonrész továbbra is a ti kezetekben van. Arról mondhattok bármit, hogy ez mekkora részesedés?

Szilágyi György: Nem, de százalékban két számjegyű. Egyébként elég kevés olyan típusú stratégiai akvizíció volt eddig a magyar techpiacon, mint ez, amikor a céget nem 100 százalékban olvasztják be; a Ustream nem ilyen volt, a Balabit sem. Talán a Sziget volt valami ilyesmi.

Forbes.hu: A szegedi Solvo is hasonló volt.

L.I.: Igen, az talán hasonlít rá valamennyire, ott is maradt a menedzsment és tulajdonrész. (a Solvo Biotechnológiai Zrt. 89 százalékos többségi tulajdonát 2018-ban vásárolta meg a francia Citoxlab Group a maradék 11 százalék pedig a korábbi menedzsment kezében maradt – a szerk.)

Forbes.hu: Volt anyagilag motiválva a minél hosszabb távú maradásotok? Volt olyan deal, hogy más értékeléssel szálhattok ki egy év múlva, mint mondjuk három év múlva?

L.I.: Erről a megegyezésről nem beszélhetünk, nyilván egy jelentős tulajdonrészünk maradt a mostani tranzakciónkban, ami azt is jelenti, hogy van egy jelentős motivációnk a közös sikerre.

Sz.Gy.: Annyit igen, hogy

nem az a szándéka egyik oldalnak sem, hogy fél-egy évig maradjunk, hanem hosszú távra tervezünk.

Általánosságban beszélve: aki megvesz egy ilyen nagyságú stratégiai tulajdonrészt, annak nyilván az a célja, hogy ez egy idő után felmenjen akár száz százalékra, ugyanakkor egy átmeneti időszakban nagyban támaszkodik az alapítókra a közös munkában.

Forbes.hu: Ki keresett meg kit?

L.I.: Most is és a múltban is voltak felvásárlási megkereséseink. Ebben a folyamatban is több lehetőségünk volt, voltak köztük olyanok is, akik a techszektorban ismertebbek, de azt gondoltuk, hogy a Svájci Posta víziója az adatvédelemmel kapcsolatban egy tökéletes párosítás volt. Nekünk fontos, hogy mi lesz a cégünkből a jövőben.

Forbes.hu: Akkor a megkeresés a Svájci Posta részéről jött?

L.I.: Több cég keresett meg minket, végül szervezett folyamat keretein belül találtunk egymásra velük.

A kisebbségi tulajdonrész továbbra is a menedzsment kezében van. Balról jobbra: Szebeni Szilveszter információs igazgató, Hartung István technológiai igazgató, Lám István ügyvezető, Szilágyi György termékfejlesztési igazgató, Skaliczki Andrea pénzügyi igazgató. Fotó: Sebestyén László

Forbes.hu: És mit tudtak adni ők, amit a többi ajánlat nem?

Skaliczki Andrea: Ennek az akvizíciónak azért meg kellett ágyazni az ő részükről is. Nem olyan egyértelmű, hogy egy állami kézben lévő cég egyáltalán akvizícióba kezd egy nem svájci céggel. Amikor volt egy megbeszélésünk az ügyvezetőjükkel, ott kommunikálták, hogy az új irányokra hárommilliárd frankot szánnak beruházások formájában, ez egy komoly elköteleződést mutatott.

Sz.Gy.: És praktikusan az is fontos volt, hogy amit mi elképzeltünk a Tresorit következő fejezetének, az itt most megvalósulhatott. Hogy a brand, a szolgáltatás megmaradjon, ne darabolják fel a céget, valamennyire függetlenek maradhassunk. Kimondott cél nem volt, de az európaiság is egy joker tulajdonság volt, ami pozitív irányba billentette a döntést.

L.I.: Azt látni kell, hogy bár ők posta, de mégis hamar rájöttek, hogy a fizikai világban már nincs növekedési lehetőség.

Ők üzleti alapon működnek, úgy kell elképzelni, mint ha a DHL-t összegyúrnánk a T-Systems-szel, meg összegyúrnánk mondjuk az OTP-vel és még másokkal.

Ők nagy konglomerátum, de rájöttek, hogy a logisztikai iparágban Svájcon belül nincs olyan nagy növekedési potenciál, ezért a digitális világ felé nyitottak. Azt a klasszikus levélbiztonságot, amit törvény szabályoz náluk, át kell ültetni a digitális világba, mert a levélbiztonságnak konkrét értelmében ma már nem olyan nagy a relevanciája, de a digitális biztonságra ugyanúgy figyelni kell. Ennek a fejlesztésére tették félre ezt a hatalmas összeget, hárommilliárd frankot. De van már nekik blokklánc-rendszerük, ERP-rendszerük is.

Forbes.hu: Az, hogy svájci székhelyetek is van, segített ebben?

Sz.Gy.: Igen, és az is fontos, hogy a DACH (német, svájci, osztrák) -piacon, ami számunkra mindig elsődleges volt, a Svájci Posta brandje és ügyfélkapcsolatai nagyon nagy pozitívum.

Forbes.hu: A tőzsdére lépés mennyire lehetett volna reális exit a Tresorit számára?

S.A.: Benne volt a pakliban, ha nem is jövőre, de

egy három-négyéves távlatban az egy megugorható dolog lett volna,

de nem biztos, hogy magyar tőzsdén.

L.I.: A tőzsdére lépés is csak egy eszköz. Megvan az előnye és a hátránya is a független és a corporate működésnek is. Mi nem mindenáron tőzsdére készültünk, ez így most már nem is releváns.

Forbes.hu: Ha több ajánlatotok volt, feltételezem, jó volt alkupozíciótok is. Volt annyira jó, hogy nem volt igazán nehéz a döntés? Milyen dilemmáitok voltak azzal kapcsolatban, hogy mi legyen azzal, amit tíz éve építetek?

L.I.: Van az üzletépítésnek egy egyértelmű pénzügyi ága, de az is nagyon fontos, hogy amit teremtettünk, közel olyan formában, azokkal az értékekkel menjen tovább, ahogy mi elindítottuk. Akik most itt ülünk, nekünk a Tresorit a gyerekünk, kicsit olyan ez az érzés, mint amikor a gyerekünk elmegy középiskolába, az a fontos, hogy megfelelő középiskolát válasszuk ki. Ugye oda már nem megyünk el vele, átadjuk másnak, de azért még otthon lakik, vigyázunk rá.

Ahogy tovább nő, az lesz a fontos, hogy a felé a jövő felé terelgessük, amit elképzeltünk, persze tudjuk, hogy egy idő után önálló életre kel, és erre büszkék vagyunk.

Forbes.hu: A hárommilliárd frankból több akvizíciót is bonyolít a Svájci Posta?

L.I.: Igen, korábban is volt nekik, de ezután is lesz. Ők azért egy nagyon svájci szervezet, és tudják, hogy a digitális világ nem áll meg a svájci határnál. Ezért néztek globális partnereket, aminek van svájci kötődése, de a mi érzésünk az volt, hogy nem ez volt az elsődleges, hanem hogy a vízióink fedik egymást.

Forbes.hu: Mennyi idő alatt egyeztetek meg?

S.A.: Ez mindig hosszú folyamat, hónapokig tartott nem csak az egyezkedéssel, hanem átvilágítással, mindennel.

L.I.: Pláne, hogy ugye válogathattunk.

Forbes.hu: Milyen iparágakból jöttek a megkeresések?

L.I.: Techcégek, szoftvercégek, pénzügyi cégek, de inkább az óceán másik oldaláról.

Forbes.hu: És így béke van bennetek? A felnőtt életetek jelentős része a Tresorit építésével telt, ami most jócskán át fog alakulni úgy is, hogy függetlenek maradtatok.

L.I.: Abszolút jól. Pénzügyileg és értékben is jó partnert választottunk, érdekes jövő előtt állunk.

S.A.: És jó bizonyíték arra is, hogy az elmúlt évek kemény munkája jó irány volt.

Forbes.hu: Tudtok arra példát mondani, hogy a Svájci Posta mire fogja használni a Tresorit technológiáját ezután?

Sz.Gy. A B2B kommunikáció digitalizációjának stratégiájában a felhőben való biztonságos tárolástól, az archiválástól kezdve a megosztásig úgy, hogy a felhasználó mégis kontrollban maradjon, és ha probléma lenne, a megosztást le tudja állítani.  Ők 170 éve foglalkoznak azzal, hogy hogyan lehet biztonságosan információt megosztani, ezért pontosan azt fogják csinálni, mint eddig, csak modern technológiával.

Forbes.hu: Költözik tőletek bárki Bernbe vagy 2020 óta tudjuk, hogy ez felesleges?

L.I.: A személyes találkozó szerintem nem felesleges, de ez most valóban nem a legfontosabb része.

Sz.Gy.: Említettük, hogy a németajkú piac mindig fontos volt, mostantól erre még nagyobb hangsúly kerül, és lehet, hogy lesznek átrendeződések, és a svájci piac még jobban felértékelődik, mint eddig, mi pedig több időt fogunk Svájcban tölteni, mint eddig.

Ha lesz értelme költözésnek, akkor meg fogjuk lépni, ha nem, akkor nem.

Forbes.hu: Marad a budapesti és a müncheni iroda is?

L.I.: Igen, de természetesen nagyobb hangsúlyt kap a svájci.

Forbes.hu: A multis léttől nem féltek?

S.A.: Attól nem félünk, tapasztalatból mondom, hogy a multis határidőknél mi jóval gyorsabbak vagyunk. Lesznek dolgok, amihez alkalmazkodnunk kell, de ez megugorható.

Sz.Gy.: Azok, akikkel mi együtt dolgozunk, nem igazán a klasszikus multis-állami munkastílust követik. Gyorsan reagálnak, nem teszik le a munkát 5-kor. De független portfóliócégként mi a multis lét kis részével fogunk találkozni. De tőlünk legtöbbet István foglalkozott a felvásárlás körülményeivel, ő jobban rálát talán.

L.I.: A szervezetfejlesztés során nagyon sok vállalkozói világból érkező embert vettek fel, mi ennek már érezzük a hatását, keverednek a hátterek, sok irányból érkeznek az újak. Azt is érezzük, hogy van egy nagy szervezet a háttérben a maga tehetetlenségével, de a közvetlen környezetünkben meglesz a szükséges pezsgés. 

Borítókép: a Tresorit menedzsmentje, balról jobbra: Hartung István technológiai igazgató, Skaliczki Andrea pénzügyi igazgató, Szilágyi György termékfejlesztési igazgató, Szebeni Szilveszter információs igazgató, Lám István ügyvezető. Fotó: Sebestyén László

Oszd meg!