Üzlet

Újabb magyar exit: az egyik legrégebbi magyar startup kezd új fejezetet a Svájci Postával

Gólya Ágnes
2021. július 08. 8 perc olvasás

Az iparágán belül technológiai éllovasnak számító Svájci Posta többségi tulajdont szerzett a magyar alapítású IT-biztonsági Tresoritban, ezzel az egyik legrégebbi magyar startup kezd új fejezetet. Az alapítók terveik szerint a svájci felvásárló céggel maradnak, ami komolyan elköteleződött a digitalizációja felpörgetése mellett: hárommilliárd svájci frankot, (közel ezermilliárd forintot) fordítanak akvizíciókra és más fejlesztésekre a közeljövőben.

Többségi tulajdont szerzett a Svájci Posta kommunikációs szolgáltatásokért felelős üzletága a titkosított, felhőalapú fájlmegosztó és kollaborációs szolgáltatást kínáló magyar gyökerű Tresoritban, tudatta a cég a Forbes.hu-val. A kisebbségi tulajdonrész továbbra is a menedzsment kezében marad, erről annyit árultak el, hogy százalékban két számjegyű. A vételár és a pontos tulajdonosi struktúra azonban üzleti titok. A kérdéseinkkel megkerestük a cég egyik korábbi befektetőjét, a Portfoliont is, akik megerősítették, hogy

a tranzakció során a teljes pénzügyi befektetői kör tulajdonrésze a Svájci Postához került, a menedzsment tovább irányítja a céget és tulajdonosként is részt vesz a további operációban.

A kivásárlás pontos részleteit azonban ők sem hozták nyilvánosságra. A Portfolion 2018-ban fektetett a Tresoritba, ami akkor már bőven érett és értékes cég volt. Nieder Jenő, a Portfolion vezérigazgató-helyettese kérdésünkre azt mondta, hogy a befektetést többek között a cég nemzetközi beágyazottsága, biztos szervezeti és finanszírozási háttere indokolta, és az, hogy egy különlegesen izgalmas, egyre fontosabbá váló ágazatban tevékenykedik. „Ideális akvizíciós céltársaságnak tartottuk és nem csak mi, hanem ami fontosabb, a piac is. Az, hogy három évvel az utolsó befektetési kör után a cég eljutott a felvásárlásig, ideális ütemnek tekinthető” – mondta Nieder. 

„Aki megvesz egy ilyen nagyságú stratégiai tulajdonrészt, annak nyilván az a célja, hogy ez egy idő után felmenjen akár száz százalékra, ugyanakkor egy átmeneti időszakban nagyban támaszkodik az alapítókra a közös munkában” – mondta Szilágyi György, a Tresorit termékfejlesztési igazgatója a Forbes.hu-nak.

Így az alapítók még biztosan a Svájci Postával maradnak, és a Tresorit saját brandjét megtartva, önálló egységként működik a cégen belül.

Megtartják budapesti és müncheni irodáikat is, ugyanakkor nagyobb hangsúly kerül az eddig is meglévő svájci irodára. A tranzakciót kedden zárták le. 

A kisebbségi tulajdonrész továbbra is a menedzsment kezében van. Balról jobbra: Szebeni Szilveszter információs igazgató, Hartung István technológiai igazgató, Lám István ügyvezető, Szilágyi György termékfejlesztési igazgató, Skaliczki Andrea pénzügyi igazgató. Fotó: Sebestyén László

A világ egyik leginnovatívabb állami cége a felvásárló

A Svájci Posta célja, hogy a Tresorit technológiájával fejlessze tovább a digitális szolgáltatásait, de nem csak ez az egyetlen akvizíciójuk az ügyben: összesen hárommilliárd svájci frankot, azaz közel ezermilliárd forintot mozgósítanak a digitalizációjuk és adatvédelmük fejlesztésére. A felvásárló a Svájci Postán belül a kommunikációs szolgáltatások üzletága, ide tartozik az e-posta és a titkosított email szolgáltatásuk is, a Tresorittal bővítik a portfóliót és az adatbiztonsági kompetenciáikat. 

Bár a cég neve szerint posta, de kommunikációs, logisztikai, lakossági pénzügyi és közlekedési szolgáltatásokat is nyújt, évtizedek óta a világ egyik leginnovatívabb állami cégeként tartják számon.

„Sokkal inkább úgy kell elképzelni, mint ha a T-Systemst összegyúrnánk az OTP-vel, a DHL-lel. Nagy konglomerátum, összehasonlításképp majdnem akkora, mint a Mol,

de rájöttek, hogy a logisztikai iparág, a fizikai jelenlét ma már nem elég, azért tették félre ezt a óriási összeget, hogy ne csak az adatokkal való kereskedésből, hanem azok védelméből lehessen üzletet csinálni” – mondta Lám István, a Tresorit társalapító-ügyvezetője a Forbes.hu-nak. 

A 170 éves cég 25 országban aktív, 54 ezer alkalmazottjával Svájc második legnagyobb munkáltatója. Az Egyetemes Postai Egyesület rangsorában, ami évente értékeli 170 ország postai szolgáltatásait, évről évre első helyezett a cég az egyedüli maximális pontszámmal, 2020-ban 7 milliárd svájci frank (2,2 ezermilliárd forint) árbevételt ért el.

Úgy érzik, most küldték középiskolába a gyereküket

Tízéves fennállása során több felvásárlási ajánlat is érkezett a Tresorithoz, és ebben a folyamatban is több érdeklődő volt, az alapítók azonban egyetértenek abban, hogy a Svájci Posta volt az, akinek az adatvédelemmel kapcsolatos víziója teljesen megegyezik az övékkel, van átfedés a stratégiájukban és a termékportfóliójukban is, emellett a függetlenségük egy részét is meg tudták tartani – ezért léptek velük partnerségre. Számukra eddig is kiemelt célpiacnak számított a német nyelvterület, ami a felvásárlást követően még inkább előtérbe kerül, de továbbra is fókuszálnak a globális célpiacokra is, így az Egyesült Királyságra és az Egyesült Államokra. 

A Tresoritot 2011-ben alapította Lám István, Szebeni Szilveszter és Szilágyi György, szabadalmaztatott technológiájuk a végpontok közötti titkosításra épül: ez garantálja, hogy a felhőben tárolt fájlokhoz a feladón és címzetten kívül egyetlen harmadik fél, így maguk a Tresorit mérnökei sem férnek hozzá.

A végpontok közötti titkosítás az indulásukkor újdonságnak számított, a Tresorit pedig úttörője volt annak a folyamatnak, amelynek révén mára iparági standarddá vált.

Tíz évével az egyik legrégebbi magyar startuppá értek, mára több mint tízezer vállalati és még több egyéni ügyféllel világszerte. Az első körös tőkebevonásra 2012- ben került sor, amikor 1,7 millió dollárt fektetett a cégbe a magyar Euroventures, illetve 9 angyalbefektető, köztük Szőke Márton magánbefektető, Fejes Balázs, az EPAM akkori alelnöke, valamint a svájci üzletember, Andreas Kemi. Hozzájuk csatlakozott 2017-ben Anka Márton, a Logmein alapítója. A Tresorit legnagyobb befektetési körét 2018-ban zárta: ekkor 11,5 millió euró tőkét vont be a 3TS Capital Partners és a Portfolion vezette konzorciumtól, amelyben a Day One Capital is részt vett.

Olyan külső elismeréseket zsebeltek be, mint a vezető elemzőcég, a Gartner Peer Insights Customer Choice, amely a vállalati felhasználók visszajelzéseit összegzi, a Financial Times pedig az elmúlt három évben listázta a céget az ezer leggyorsabban növekvő európai vállalat között.

Az alapítók az egyetemi éveik óta építik a Tresoritot, és az aktív menedzsment is hosszú évek óta a céggel tart. A mindennapjaik valamelyest átalakulnak, de a hónapokig tartó átvilágítás és tárgyalás folyamán kiderült számukra, hogy szerencsére a másik fél sem a klasszikus multis-állami tempót diktálja, a lassításból kevés jut el hozzájuk, mivel továbbra is független egységként működnek. 

“Most olyan érzésünk van, mintha a gyerekünk középiskolába menne. Az volt a fontos, hogy a megfelelő középiskolát válasszuk ki.

Ott már nem vagyunk annyira aktívan a gyerekkel, de azért még mindig otthon él és vigyázunk rá. Innentől továbbra is az lesz fontos, hogy mindig olyan helyre kerüljön a cégünk, ami biztosítja neki azt a jövőt, amit mi megálmodtunk az elején. Pénzügyileg és értékrendben is jó partnert választottunk” – összegzi Lám a felvásárlást.

Borítókép: a Tresorit menedzsmentje, balról jobbra: Hartung István technológiai igazgató, Skaliczki Andrea pénzügyi igazgató, Szilágyi György termékfejlesztési igazgató, Szebeni Szilveszter információs igazgató, Lám István ügyvezető. Fotó: Sebestyén László