Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Történelmi rekordot döntött, Elon Musk a világ leggazdagabb embere

Most először lett a világ leggazdagabb embere a polihisztor Elon Musk, miután múlt héten 34,1 milliárd dollárral nőtt vagyona: a pénteki tőzsdezáráskor 189,7 milliárd dollárt tudhatott magáénak. Ez 4 milliárddal több, mint az Amazon-vezér Jeff Bezosé, aki közel egy éve birtokolta a világ leggazdagabbja címet az amerikai Forbes számításai szerint.

Musk vagyonnövekedése annak köszönhető, hogy a Tesla-részvények 2021 első hetében 25%-ot ugrottak. A Tesla-részvények erősödése mögött pedig az a hír áll, hogy a demokraták többséget szereztek az Egyesült Államok kongresszusában, ami előre jelezheti a zöld technológiák előretörését, a befektetők bizalma ennek kapcsán erősödött. (Mark Zuckerberg Facebook-alapító ez idő alatt 2,4 milliárd dollártól esett el azonos okból kifolyólag.)

Mióta az amerikai Forbes nyilvánosságra hozta A világ leggazdagabb embereinek 2020-as listáját tavaly tavasszal, Elon Musk vagyona nyolcszorosára nőtt, 165 milliárd dollárral lett gazdagabb (teljes vagyona akkor 24,6 milliárd volt). A Tesla részvényei a múlt évben összesen 720%-kal erősödtek, a vállalkozó november óta állt a gazdagok dobogójának második fokán. A tőzsdei fejlemények nyomán a Bloomberg és a CNBC már a múlt hét folyamán a világ leggazdagabbjának értékelte a Tesla-alapítót, de az amerikai Forbes ezt nem erősítette meg péntek reggelig, világranglistáján pedig csak hétfőn helyezte első helyre őt.

Musk ezzel rekordot döntött a világtörténelemben: ilyen gyorsan még soha senkinek a vagyona nem nőtt ilyen nagyra.

Nem Musk az egyetlen, aki a nehéz év során vagyonosodott. A palackozott víz kínai királya, Zhong Shanshan aligha volt ismert korábban hazáján kívül, sikeres növekedése és tőzsdére lépése nyomán azonban 10 hónap alatt Kína, sőt Ázsia leggazdagabb embere lett belőle. Ma ő a hatodik a világ gazdagjainak listáján, maga mögött tudja a Berkshire Hathaway CEO-ját, Warren Buffettet és szorosan jár Mark Zuckerberg nyomában.

A világ leggazdagabb embereinek teljes, aktuális listája itt böngészhető.

Oszd meg!