Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Sharon McCutcheon // Unsplash

Több százezer forint különbség is lehet az áruhitelek kamatai között – nem mindegy melyiket választjuk

Általában elhalasztjuk a nagyobb beruházásokat, de mindjárt más a helyzet az akciók és leárazások idején, amikor sokféle hitelkonstrukció kecsegtet. Jól meg kell gondolni, de egy jól megválasztott személyi kölcsönnel több százezer forintot is megspórolhatunk hosszú távon.

A pandémia megtörte a kiskereskedelmi forgalom korábbi években látott egyenletes növekedését. A KSH adatai szerint tavaly előtt például 7, a múlt évben pedig 6 százalékos volt a növekedés,

az idei év első kilenc hónapjában azonban mindössze 0,5 százalékos volt a többlet éves szinten

– derül ki a money.hu szerkesztőségünknek küldött elemzéséből.

Az óvatosság abból látszik, hogy azoknál a termékeknél – például ruhák, cipők, műszaki cikkek, bútorok, számítástechnikai eszközök – csökkent a forgalom a tavalyi növekedés után, amelyek vásárlása halasztható. A válságidőszakokban ugyanis a lakosság egy része későbbre halasztja a vásárlást. 

A téli akciószezonban azonban megjelennek az áruhiteles ajánlatok is, amelyeket azok, akiknek hosszú távra is biztos a munkahelyük illetve a jövedelmük, igénybe is vesznek. Érdemes óvatosnak lenni, az áruhitelek hátránya, hogy csak az adott termékre lehet elkölteni az összeget, ráadásul egy kereskedőnél jó eséllyel csak egy vagy nagyon kevés áruhitel-konstrukcióból lehet választani. Ezzel szemben a személyi kölcsön összege bármire elkölthető és szinte az összes bank ajánlatából ki lehet választani a legkedvezőbbet. A személyi kölcsönöknél az év végéig van érvényben az adósságvédelmi intézkedések között bevezetett thm-plafon.

A money.hu adatai szerint november közepén az 1,5 millió forintos, 5 éves futamidőre felvett személyi kölcsönök közül

a legolcsóbbak havi törlesztőrészlete 30 ezer forint volt, összesen pedig 1,8 millió forintot kell visszafizetni a banknak.

Azért fontos a kínálat alapos áttekintése, mert a legdrágább konstrukciók esetében a havi törlesztés már 37-38 ezer forint is lehet, így akár 2,2-2,3 millió forint, vagyis jóval több lesz a teljes visszafizetendő összeg. 

Borítókép: Sharon McCutcheon // Unsplash

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.