Veres Tibor, a Wallis-csoport tulajdonosa
Fotó: Veres Tibor, a Wallis-csoport tulajdonosa
Üzlet

Több száz milliós, rejtélyes autólopás történt a 6. leggazdagabb magyar cégénél

Forbes
2020. június 15. 4 perc olvasás

Huszonöt nagy értékű kocsi tűnt el a Wallis Könyves Kálmán körúti telephelyéről, anélkül, hogy bárki észrevette volna. A cég egyik alkalmazottját letartóztatták, de egyelőre rejtély, pontosan mi történt, mert a házon belül terjedő történet és a 24.-hu-nak nyilatkozó egyik károsult verziója jelentősen eltér.

Januárban, amikor év eleji leltárt tartottak a Wallis Könyves Kálmán körúti telephelyén, a használt kocsik, döntően BMW-k ellenőrzésének eredménye sokkolta a cég munkatársait. A belső nyilvántartás szerint a meglévők mellett még 24 autónak kellett volna ott állnia a kerítéssel körbevett, sorompóval, kamerával és őrbódéval felszerelt parkolóban, csakhogy nyomuk sem volt – írja a 24.hu.

Februárban egy szűkszavú közlemény jelent meg a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Konkrétumok nélkül azt írta a hatodik leggazdagabb magyar, Veres Tibor érdekeltségébe tartozó AutoWallis Nyrt., hogy két leánycégének telephelyéről jogellenesen vittek el „250 millió forintnyi eszközt”. Ezen túl csak annyit közöltek, hogy büntetőfeljelentést tettek, a rendőrség pedig megkezdte a nyomozást.

A 24.hu rendelkezésére álló információk alapján úgy tűnik, súlyos visszaélés történt a Wallison belül, az úgynevezett Prémium Használtautó Centerben.

A lap idéz egy autóvásárlót, aki a Wallis Könyves Kálmán úti kereskedésében egy használt BMW-t vett, a gépkocsiban mindössze pár ezer kilométer volt. Aztán a rendőrség egyszer csak lefoglalta a BMW-t azzal az indokkal, hogy a kocsi körözés alatt áll. 

A BRFK szerint az idézett személye története csak egy a két tucat közül. A Wallisnál az év eleji leltár során azt állapították meg, hogy 24 nagy értékű gépjármű: 22 BMW, egy Volvo és egy Skoda Roomster hiányzik, nincs egyetlen telephelyen sem, magyarán valaki ellopta ezeket. (Később a rendőrség 25 eltűnt autóról számolt be.)

A cég a feljelentésében kitért arra, nem zárható ki, hogy az egyik alkalmazotthoz köthető az eset. A bűncselekménnyel okozott kár 301 millió forint.

Egy 25 éves férfit még februárban letartóztattak. Ő több helyről megerősített információnk szerint az a Wallis-értékesítő, aki az említett esetnél is közreműködött. A rendőrség tudatta, hogy eddig egyetlen gyanúsítottat hallgattak ki, vagyis négy hónap alatt nem került elő újabb gyanúsított, de nem kizárt, hogy ez változni fog.

A 24.hu szerint a Wallisnál arra gyanakodnak, hogy a letartóztatott, jó ideje náluk dolgozó értékesítő a papírokkal és kulcsokkal együtt kivitt a használtautó-telepről járműveket, azokat külső helyszínen adta át az új tulajdonosnak, a szerződéseket meghamisította, a pénzt pedig eltette. Nem zárható ki, hogy egy külsős autónepper is segédkezett ebben. Ez a történet azonban több ponton ellentmond a 24.hu forrásának esetével, aki azt állítja, hogy bent, a Wallisnál fizette meg a vételárat, és erről szerinte a cég rendelkezik is videófelvétellel.

A cikk megjegyzi: munkatársai minapi ottjártukkor a Könyves Kálmán körúti telephelyen nagyjából 70 autót számoltak össze. Nehéz elhinni, hogy a leltár készítése előtt senkinek nem tűnt fel, hogy az állomány harmada-negyede eltűnt, és ha egy kocsit kivisznek – akár csak próbaútra is – a telephelyről, azt dokumentálni kell.