Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Több milliárd forintjába fájhat a magyar topmilliárdosnak a parlament előtt fekvő törvényjavaslat

Több milliárd forinttal csökkenhet Bige László cégének, a Nitrogénműveknek a nyeresége, ha törvény lesz a parlament előtt fekvő „klímapolitikai” törvényjavaslatból, írja a Nepszava.hu, piaci forrásokra hivatkozva.

A kormány elé beterjesztett javaslat egy pontja megszüntetné azt a hároméves szabályt, ami alapján a vegyipari cégeknek az általuk vásárolt gáz után nem kéne megfizetniük a lakosságon kívüli fogyasztókra terhelt stratégiai tárolási díjat.

Bár a törvényjavaslat általános jellegű, komolyan érintheti a Forbes becslése alapján Magyarország nyolcadik leggazdagabb embere, Bige László cégét, a Nitrogénműveket, mely a legnagyobb műtrágyagyár a régióban. A vállalat az ország legnagyobb ipari gázfelhasználójaként jelenleg milliárdokat takarít meg azzal, hogy visszaigényelheti a tárolási díjat. Árat a külföldi vetélytársak miatt nem emelhet, és az sem javít a helyzetükön, hogy Románia hamarosan árplafont szab az ipari gáz árának az ottani termelés fokozására. Az intézkedés a Nitrogénművek mellett rosszul érintheti a Borsodchemet illetve a Molt is.

A péti Nitrogénművek tulajdonosa, Bige László. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

 

A Nitrogénművek tárolási, logisztikai és raktározási költségei nagyot nőttek 2017-ben, és emelkedett a műtrágyagyártáshoz elengedhetetlen gáz ára is. A péti komplexum egy 140 milliárdos fejlesztési programot vitt véghez, kétségtelen, a régió egyik legmodernebb műtrágyagyára a Nitrogénműveké. Ugyanakkor mindez komoly terhet ró a vállalatra, miközben az iparági környezet romlott – magyarul: nehezebb kitermelni a fejlesztésekre felvett hiteleket, mint azt a fejlesztések elindításakor kalkulálták, főleg ha még nagyobb költségekkel kell számolnia Bigééknek a törvényjavaslat miatt. A cégcsoport nemrég sikeresen bocsátott ki dollárkötvényt, vagyis sikerült egy kis időt nyernie.

A lap megszólaltatta a céget, akik csak annyit mondtak, a Nitrogénművek stabil és nem eladó.

Tavaly novemberben több száz rendőr vonult ki a Bige Holding szolnoki üzeme elé, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény gyanúja miatt indított nyomozást. Ez amúgy alapvetően nem befolyásolta a Forbes értékbecslését, Bige vagyona a kimutatásunk szerint az elmúlt két évben a fent részletezett okok miatt csökkent. A 110 milliárdos vagyon nagy részét ugyanis a Nitrogénművek adja, meglátásunk szerint a magas kötelezettségállomány és a vártánál alacsonyabb jövedelmezőség miatt csökkent a cég értéke.

Bige Holding: hozzá vagyunk szokva már a hatósági zaklatáshoz

A törvényjavaslat és a korábbi rendőrségi razzia miatt újra szárnyra kaptak a pletykák: valaki szemet vetett a gyárra, Bige kegyvesztett lett. Az biztos, hogy Bige nem egy konfliktuskerülő fajta, eddig sem ez jellemezte. Lassan az is megszokott lesz, hogy hasonló hírek kapcsán rendre előkerül Mészáros Lőrinc neve is. Az is biztos, hogy az Opus Global céljai között eddig a menedzsment nem említette a vegyipart (noha visontai keményítőgyára beszállíthat majd a vegyiparnak is), és ezen a területen nincs is még érdekeltsége Mészároséknak. Ugyanakkor megszerezték Simicska Lajos egykori agrárcégét is, a Mezort-csoportot, amivel Mészáros lett – művelt terület alapján – a legnagyobb hazai földesúr, megelőzve Csányi Sándor OTP-vezért is. Ezen a ponton illeszkedhet a gyár a portfólióhoz – és azt se felejtsük el, hogy a fúzió előtt álló Opus-Konzum tandem újabb befektetésekre készül.

Kaderják Péter, az innovációs és technológiai tárca energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára azzal indokolta a lépés szükségességét, hogy így több bevételhez jut a stratégiai gáztárolásért felelős Magyar Szénhidrogén-készletezési Szövetség. Ennek révén pedig rezsiemelés nélkül 200-450 millió köbméterrel növelhetik a jelenleg 1,2 milliárd köbméterre rúgó stratégiai gázkészletet.

Oszd meg!