Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Több ezer bejelentés a legnagyobb biztosítócégeknél a viharos időjárás miatt

Júniusban nem meglepő, ha a napsütést egy-egy vihar szakítja félbe, az idei nyár is hevesen indult. A Groupama Biztosító két hét alatt több mint 3000, az Aegon múlt péntek óta 1500 olyan kárbejelentést regisztrált, amit a szeszélyes időjárás okozott.

Több mint 3000 bejelentés érkezett a Groupama Biztosítóhoz a viharok miatt június elseje óta, derül ki a cég sajtóközleményéből. Az Aegon hasonló cipőben jár, ők múlt péntek óta több mint 1500 kárbejelentést regisztráltak.

Az Aegon közleménye szerint az ügyfeleik által becsült kárösszeg 227 millió forint, ami körülbelül 143 ezer forintos átlagkárnak felel meg, a Groupama 3000 bejelentése összesen 300 millió forint értékű kárt tesz ki.

Kedden újabb nagy viharok voltak országszerte, kiemelten Nyugat-Magyarország területein. A szerda hajnali vihar négy megyében 70 ezer embernél okozott áramkimaradást, Pest, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyékben is jelentős károk keletkeztek.

Az Aegonhoz a legtöbb bejelentés Budapestről és Pest, illetve Vas megyéből érkezett. Kedd reggel hatalmas felhőszakadás zúdult Szilvásváradra, ahol a helyi patak és a sáros víz több házat elöntött. Erről a területről mindkét biztosító kiemelten sok bejelentést kapott, az Aegon szakemberei szerint innen továbbra is várhatóak lesznek majd árvízi kárbejelentések.

A Groupama sajtóközleményében felhívja a figyelmet arra is, hogy megváltozott a viharok jellege az elmúlt évekhez képest, vélhetően a klímaváltozás miatt: ma egy-egy koncentrált területekre csapnak le, de jóval nagyobb intenzitással, mint eddig megszokott volt.

A szélerősség ilyenkor meghaladhatja egy átlagos vihar szélerősségének mértékét, gyakorlatilag bármilyen héjazati anyagú tetőfedést megrongálhat.

Az egyre gyakrabban kialakuló szupercellák szintén nagy károkat okozhatnak váratlan kialakulásuk és intenzitásuk miatt – tegnap ezt a kőszegiek tapasztalhatták meg.

A károk jellemzően a háztetőket érintik, de gyakoriak a beázások is, a bejelentések 27 százaléka pedig villámcsapás másodlagos hatása miatt érkezett.

A viharos időjárás az előrejelzések szerint ma estig további károkat okozhat.

Borítókép: Clinton Naik / Unsplash

Oszd meg!