Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tisztesség és transzparencia: szigorítja a magyar sikercég, ki lehet mostantól a beszállítója

Már 500 cég töltötte ki a Bridge Budapest önellenőrző tesztjét, az egyesület egyik alapítója, a Prezi most úgy döntött, csak “vállalható vállalkozás” lehet a beszállítója. 

Alig több mint egy év leforgása alatt már 500 vállalkozás értékelte működését a Bridge Budapest nonprofit szervezet által létrehozott Vállalható Vállalkozás kezdeményezés önellenőrző tesztjén – tudatta a Forbes.hu szerkesztőségével közleményben a Bridge Budapest.

A többek közt a tudatos tervezés, a felelős üzleti magatartás és az átláthatóság hétköznapi gyakorlatban való megjelenését ellenőrző teszt elismertségét tovább növeli, hogy a Prezi – a Bridge Budapestet létrehozó cégek egyike – mostantól beszállítói kiválasztásában is támaszkodik rá.

A tesztet eddig kitöltő cégek eredményei alapján elmondható, hogy a Vállalható Vállalkozás minősítését megszerzők a magyar átlaghoz képest sokkal több figyelmet áldoznak a vállalkozás működtetésének gondos tervezésére, az üzleti környezet elemzésére, és a jogszerű foglalkoztatási viszonyokra. Köreikben a magyar átlagot meghaladó arányban dolgoznak nők és a cégen belüli együttélési szabályokat, valamint a vállalati kultúrát nem csak fiókba tehető dokumentációként és hangzatos szlogenként, hanem a hatékonyságot elősegítő napi gyakorlat részeként alkalmazzák.

A Prezi, mint a kezdeményezés társalapítója, maga is kitöltötte az objektív szempontok alapján összeállított tesztet (amin aztán meg is felelt a minősítésnek), és ugyanezt várja el mostantól a beszállítóitól is.

Árvai Péter, a Prezi társalapító-CEO-ja.

Árvai Péter, a Prezi társalapító-CEO-ja.

„A Prezi egyrészt büszke arra, hogy ennek a minősítési rendszernek a megszületéséhez közvetve hozzájárulhatott, másfelől arra is, hogy objektív szempontrendszere szerint maga is kiállta a megfelelőségi próbát” – mondta Árvai Péter, a Prezi társalapító-vezérigazgatója. „Ugyanakkor szeretnénk, ha ez a minősítés nem csak egy retrospektív értékelésként, hanem példaként, elérendő célként is lebegne a magyar vállalkozók szeme előtt. Ezért Magyarországon 2018 második félévétől egyfajta elvárásként támasztjuk a beszállítóink felé a teszt kitöltését, a benne megfogalmazott elvek tudatos figyelembevételét.”

100 millió felhasználón túl a legsikeresebb magyar startup

Mit vizsgálnak az önellenőrző tesztben?

A Bridge Budapest által fejlesztetett értékelési rendszer négy területen vizsgálja a kitöltő cég működését. Ezek a pénzügy, a HR, a cégvezetés és az együttműködés. Az ideális értékeket 80%-ban teljesítő kitöltők Vállalható Vállalkozás tanúsítvány használatára jogosultak vállalati kommunikációs felületeiken.

„Amennyiben a magyar Prezi.com Kft. meglévő beszállítói jelenleg nem teljesítik a 80%-os értéket, egyelőre nem éri őket retorzió. Mindazonáltal hosszútávon kívánatos, hogy mind a meglévő, mind az új beszállítóink a mienkével egyező elveket valljanak a tudatosság, a transzparencia és a fenntarthatóság terén. Vonatkozik ez minden itthoni beszállítóra, aki folyamatosan szolgáltat vagy esetileg 200 ezer forintot meghaladó értékben” – mondja Hegedüs Csilla, a Prezi.com Kft. pénzügyi vezetője.

Sikeres vállalkozók mondják el, miért éri meg egyenesnek lenni

A Vállalható Vállalkozáshoz eddig csatlakozók több mint 70%-át az elmúlt 10 évben alapították, több mint kétharmaduk közép-magyarországi vállalkozás, háromnegyedük társas vállalkozásként jött létre. Felülreprezentált közöttük az IT szektor, mely a kereskedelmi tevékenységet és a tanácsadást, illetve az egyéb üzleti szolgáltatást folytató cégekkel együtt több mint felét adja a kitöltő cégeknek. A Vállalható Vállalkozások fele 5 fő alatti, ugyanakkor minden tizedik cég már több mint 50 főt foglalkoztat. Míg a KSH országosan 36-39 százalékra teszi a hazai vállalkozásokban a női munkavállalók arányát, addig a Vállalható Vállalkozások között ez a szám meghaladja a 47 százalékot.

A minősítést megszerzők legjobban a cégvezetési és az üzleti partnerekkel való együttműködés területén teljesítettek, míg a pénzügyi paraméterekben szerény mértékű elmaradás mutatkozik az ideálistól.

„A kitöltők felé jól mutatja a rendszer, mely területen javasolt további fejlesztés. Kiváló eszköz ez egy beszállítói minősítéshez: nem korlátként, hanem ösztönzésként jelenhet meg egy vállalkozás életében. A vállalkozók részéről az a visszajelzésünk, hogy minél jobban megbízhatnak az üzleti partnereikben, annál hosszabb távon fenntartható a vállalkozásuk sikere és a növekedése. Azt reméljük, hogy ha más cégek is követik a Prezi példáját, hirtelen megsokszorozódhat a Vállalható Vállalkozások száma, és ez közelebb visz egy tudatosabb, kiszámíthatóbb üzleti környezethez” – mondja Pistyur Veronika a Bridge Budapest ügyvezetője.

Nemet mondanak-e a csúszópénzre a magyarok a tisztább versenyért?

Prezi tapasztalatán kikísérletezett protokoll, a Bridge Budapest Egyesület által bevezetésre kerülő folyamat leírása elérhető a Vállalható Vállalkozás közösség honlapján. A protokoll kitér az alvállalkozóktól érkező visszajelzésektől a vállalkozói szerződésekbe javasolt kiegészítésig. A leírás itt érhető el.

Oszd meg!