Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Tesla

Texasba költözteti Musk a Teslát

A szigorú kaliforniai szabályokat kerülné ki Musk: Texasba költözteti a Teslát, írja az amerikai Forbes. A számukra legjelentősebb kaliforniai piacot azonban nem hagyják teljesen cserben.

A Tesla részvényeseinek tartott éves beszámolón jelentette be Elon Musk, hogy Texasba költözik a Tesla. A Szilícium-völgyben született vállalat ezzel követi alapítóját, aki már egy ideje az államban él. 

A san franciscói gyártás azonban természetesen nem áll le, csak a Palo Altóban található főhadiszállás migrál az Egyesült Államok legdélibb államába.

„Hogy pontos legyek, folytatjuk a Tesla kaliforniai működésének bővítését. Nem hagyja ott a Tesla Kaliforniát, a fremonti és a nevadai gyártásunkat is 50 százalékkal növelni akarjuk” – mondta Musk a költözés bejelentésekor.

Nem vették komolyan a fenyegetéseit

Habár Kalifornia a Tesla legnagyobb piaca és itt gyártják a legtöbb autót is, Musknak az utóbbi időben megromlott a kapcsolata az állammal, főként miután egészségügyi tisztségviselők akadályozták a fremonti gyártás újraindulását a koronavírus első hullámánál. A libertariánus elveket egyre inkább hangoztató, a leggazdagabb amerikaiak ranglistájának legnagyobb nyerteseként Musk szintén Austinba költözött még 2020-ban.

A Tesla költözését azonban nem várták, a kaliforniai kormányzó, Gavin Newsom nem számított Elon döntésére, hiába fenyegetőzött többször is a költözéssel.

A Tesla Texasban épülő Gigafactory-je 2021 végétől gyártja majd az autókat, e mellé költözne most a vállalat főhadiszállása is. Fotó: Tesla

Musk, aki jómaga legszívesebben a Marsra költözne, már többször elégedetlenkedett a számára kedvezőtlen kaliforniai szabályokkal kapcsolatban, míg az olcsóbb, kevésbé regulált Texas egyre kellemesebb éghajlatnak tűnt. Emellett Musk szerint több helyre is van szüksége nagyvállalatának, túl drága a San Franciscó-i lakhatás, és a munkavállalóknak sokat kell tömegközlekedniük nap mint nap.

„Itt vagyunk Austinban, és a gyárunk öt percre van a repülőtértől, 15 percre a belvárostól. Egy ökológiai paradicsomot fogunk itt felépíteni. Nagyon szuper lesz” – mondta Musk.

Oszd meg!