Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Elon Musk: 70 százalék esélyt látok arra, hogy a Marsra költözzek

A SpaceX vezérigazgatója az HBO Axios nevű platformján nyilatkozott költözési szándékairól, egy nappal azelőtt, hogy a NASA geológus űrszondája, az Insight a Marson landolt.

Ha valaki úgy érezné, hogy csatlakozna Muskhoz, kezdjen el gyűjtögetni, mert a bolygók közötti utazásra tervezett Starshipben nem fillérekért adják majd az üléseket. (Ez egyébként ugyanaz az űrhajó, amivel a világ első magán holdutazásait fogják lebonyolítani.)

A költséges útiköltségben ráadásul benne van az is, hogy a jegy jó eséllyel nem retúr, nem biztos, hogy a csapat visszatérhet a Földre.

Musk az árról annyit mondott, hogy “párszázezer dollár” lehet, és hisz abban, hogy akár már hét éven belül indulhat az első turnus, és ő is szeretne majd csatlakozni az egyikhez.

De azzal is pontosan tisztában van, hogy az űrutazás veszélyes, a nagy földrajzi felfedezésekhez hasonlóan itt is nagy az esélye annak, hogy sokan már az úton meg fognak halni. A milliárdost azonban ez nem igazán érdekli, nem retten meg:

„Sokan vannak, akik hegyeket másznak, közülük rengetegen vesztik életüket a Mount Everesten. Őket is a kihívások éltetik.”

Amennyiben ez nem következne be és Muskék túlélnék a kalandot, kemény időszak vár rájuk. A bolygón töltött idő nem a láblógatásról szól majd: a zord és ismeretlen terepen folyamatosan azon kell dolgozniuk, hogy megépítsék a Mars első bázisát.

A Mars-kaland körül egyelőre még sok a homályos részlet, ezzel szemben az első holdtúránál már az első utas nevét is tudni lehet.

Elon Musk bejelentette, ki lesz az első milliárdos űrturista, akit a rakétájával a Holdra küld

Oszd meg!