Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Szenvednek az autógyárak: alapvető változásokat hozhat a globális chiphiány

A világ minden autógyárát érinti a globális mikrochip-hiány, alapvető változásokat hoz ez a piacon.

A Chevrolet, a GMC, a Cadillac és a Buick anyavállalata, a General Motors közölte, hogy a globális chiphiány miatt nyolc észak-amerikai gyárában ideiglenesen leállítja a termelést. Négy USA-beli üzemét érinti a leállás, és a mexikói és kanadai gyáraikban is szünet lesz néhány hétig. Ez a második alkalom, hogy a GM-nek ideiglenes leállásokat kellett bejelentenie a chiphiány miatt – írja a hvg.hu, megjegyezve, hogy Észak-Amerika legnagyobb autógyártója már áprilisban is kénytelen volt két hét szünetet tartani.ű

De nincs kivétel, a chiphiány gyakorlatilag minden autógyártót érint valamilyen formában. Amelyik nem áll le, az csökkenti termelését, vagy átírja járművei szoftvereit, ahogy a Tesla teszi.

A kecskeméti Mercedes-gyárban idén januárban, majd áprilisban és júliusban kellett szünetet tartani, az esztergomi Suzuki júliusban részlegesen, augusztusban teljesen leállt.

A hvg.hu cikkében idézett szakértő szerint az ingadozások az autóipar egészét átható „mély szerkezeti változást tükrözik”, illetve, ahogy korábban a Forbes.hu-n is megírtuk, a chiphiány az autók árán túl az okostelefonok és háztartási gépek árára is hatással lehet, ugyanakkor a mikrochipek hiánya csak átmeneti jelenség, jövő ilyenkor már valószínűleg a túlkínálat lesz jellemző.

Oszd meg!