Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Tesconál már most a karácsony miatt aggódnak

John Allan szerint nem szabad drámázni és pánikvásárlásba fogni, de elképzelhető, hogy karácsonykor hiányzik majd néhány dolog a polcokról – legalábbis az Egyesült Királyságban.

Aggódnak a Tesco, valamint a szintén brit Iceland szupermarkethálózat vezetői a karácsonyi szezon miatt, írja a BBC. Utóbbi azt mondja, az ellátási láncok körülötti problémák egyre komolyabbak, épp akkor, amikor a kiskereskedők elkezdenének a karácsonyi időszakra tervezni.

Richard Walker, az Iceland vezetője a BBC-nek azt mondta, a brit piacról nagyjából százezer teherautó-sofőr hiányzik, Walkerék pedig mintegy száz sofőrt hiányolnak. John Allan, a Tesco vezetője úgy fogalmazott, elképzelhető, hogy lesznek hiánycikkek, de fontos, hogy az emberek ne dramatizálják túl a helyzetet és ne kezdjenek el pánikszerűen vásárolni. „Nagyon könnyű abba a hibába esni, hogy egy szerényebb mértékű válságból nagy drámát kerekítsünk” – mondta a BBC-nek.

A sofőrhiány kezdi aggodalommal eltölteni a kiskereskedőket, hiszen épp most kezdenék tervezni az év legfontosabb időszakát, a karácsonyi periódust. A brit kormány azt mondta, az élelmiszer-ellátási lánc rendkívül rugalmas, és intézkedni fog annak érdekében, hogy kezelje a sofőrhiányt. Walker elmondása szerint az aggodalom oka az, hogy már a tavalyi karácsonyi szezont is lefújtak az utolsó pillanatban. „Nem szeretném, ha az idei szezonban is problémák lépnének fel” – mondja, hozzátéve: a karácsonyi periódusra rendszerint már szeptemberben megkezdődik a készletek felhalmozása.

Walkeréknél a járvány kitörése óta most először mondtak le szállításokat, átlagosan napi 30-40-et.

A Tesco vezetője osztja Walker aggodalmait, de úgy nyilatkozott, nem gondolja, hogy a most kialakult szituáció válsághoz vezethetne. Allen szerint elképzelhető, hogy karácsonykor bizonyos termékek hiányoznak majd a polcokról, de nem dramatizálná túl a helyzetet. Igaz, a Tesco most is azzal küzd, hogy a jelenlegi keresletet ki tudja elégíteni, nincs kapacitásuk arra, hogy előre tudjanak dolgozni.

A Tesco a teherautósofőröknek ezer fontos csatlakozási bónuszt ajánl, más vállalatok is kínálnak hasonló ösztönzőket, de olyan is van, aki a már meglévő személyzetet képezné át.

Fotó: Claudio Schwarz | Unsplash
Oszd meg!