Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Térkép: Amerikától Ausztráliáig terjeszkedtek már a magyar szabadulószobák

Tudtad, hogy a szabadulószoba magyar találmány? Hol tart ma a Parapark, a Paniq, az Exit The Room és Trap?

A szabadulószobák története – a legtöbbet hangoztatott verzió szerint – Magyarországról indul. Gyurkovics Attila találta ki, számítógépes játékok által inspirálva, és csinálta meg Paraparkként az első olyan szobát, ahol időre kellett feladatot megoldani, hogy kijuss. A 2010-ben kitalált ötletből 2011-ben készült el az első szoba.

Azóta a receptet rengetegen lemásolták, és bár valószínűleg a világ városai közül Budapesten van a legtöbb szabadulószoba, talán még beszédesebb, hogy hét év alatt mekkora nemzetközi terjeszkedést sikerült elérni. Térképre tettük a legsikeresebb magyar szabadulóláncokat Torontótól Sydney-ig. Kattints a térképre a nagyobb verzióért!

Rajzolta: Krnács Ágota

Az októberi Forbes címlapján exkluzív riport Jeff Bezosról, a rettegett cégvezérről.

A szabadulószobák történetéről az októberi Forbes-ban írtunk. A címlapon Jeff Bezos, az Amazon vezére. Keresd az újságárusoknál!

Oszd meg!