Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tényleg ez a hétköznapjaink jövője? Katasztrófafilmbe illő high-tech sisakokat fejlesztenek a vírus ellen

Nincs elég eredmény ahhoz, hogy kimondhassuk, hogy az utópisztikus sisakok hatékonyabbak egy megfelelően illeszkedő, tiszta arcmaszknál, a nagyobb fokú biztonságérzet azonban elég motiváció ahhoz, hogy több tízezer dolláros bevétele legyen az egyik feltalálójának.

Nem is csak egyféle dizájn létezik az első látásra kissé túlzásnak tűnő sisakból. A „hazmat helmet” (a hazardous material ~ veszélyes anyagok után kapta a nevét) nevű sisak teljesen körülveszi a fejet és egészen a felsőtestig ér. A hátulján egy akkus ventillátor és egy légszűrőrendszer megszűri a beérkező levegőt és kinyomja az elhasználtat. A bizarr fejlesztésekről a BBC számolt be.

A 32 éves kanadai feltalálója Yezin Al-Qaysi a torontói metrózásai közben teszteli az eszközt és figyeli a reakciókat, amelyek meglepetésére többnyire pozitívak voltak. A fejlesztése relevanciáját arra alapozza, hogy az emberek komolyabb védelmet keresnek az egyszerű maszkoknál. A sisakot webshopjában árulja, és bár teljes áron 450 dollárba kerül, több tízezer dollár bevétele van az indulás óta.

Első látásra talán túlzásnak tűnhet, de a feltalálói rendíthetetlenül hisznek benne.
Forrás: vyzrtech.vom

De nemcsak Al-Qaysi tervez ilyen sisakokat. Chris Ehlinger austini cégében egy leginkább motorsisaknak kinéző sisakot terveznek, ami a szűrőkön kívül

külső és belső mikrofont is tartalmaz, hogy a beszélgetés könnyebb legyen, sőt Bluetooth-kapcsolattal még zenét is hallgathatunk vagy telefonálhatunk benne. 

Bár sorra jelentik be a hatékonynak mutatkozó vakcinákat, a készítők rendíthetetlenül hiszik, hogy a termékük a magas légszennyezettségű nagyvárosokban népszerű marad akkor is, ha ezt a vírust már magunk mögött hagytuk. Még egyik sisakgyártó sem kapta meg a hivatalos minősítéseket, és ahhoz, hogy valóban hatékonynak bizonyuljanak, még sok eredményre lesz szükség. 

Egy floridai maszkgyártó azt mondta a BBC-nek, megérti, miért lehet vonzó az emberek számára egy-egy ilyen bonyolultabb sisak. Szerinte sokat hozzáad, hogy látszódik az arcunk, és erősíti a biztonságérzetet is.

A high-tech maszk számos létfontosságú tartozékból áll (akkumulátor, filter, ventillátor stb.), ha csak egy is elromlik, komoly bajban lehetünk.  

A szakértői konszenzus most mindenesetre az, hogy egy megfelelően illeszkedő arcmaszk jelentősen csökkenti a fertőzés kockázatát, ezért nagyon fontos, hogy minden szociális interakció esetén viseljünk ilyet. 

Borítókép: a kanadai védősisak-fejlesztés. Forrás: vyzrtech.com

Oszd meg!