Regensburg Németország Pixabay
Üzlet

A recesszió szélén az uniós legerősebb gazdasága

Forbes
2022. január 28. 3 perc olvasás

Mínuszos lett a friss német GDP-adat, elemzők szerint egyre valószínűbb, hogy a német gazdaság recesszióban fordulhatott rá az idei évre.

A teljes euróövezet gyenge lábakon indítja az idei évet, a járvány nemcsak az üzleti aktivitáson, de az üzleti és fogyasztói hangulaton is jócskán rajta hagyta a bélyegét. A közösség legerősebb gazdasága pedig a technikai recesszió felé sodródik.

A mai adat szerint ugyanis német gazdaság jóval a várakozások alatt teljesített: negyedéves alapon 0,7 százalékkal zsugorodott a GDP az év utolsó három hónapjában. Korábban az elemzők számítottak a csökkenő adatra, de legfeljebb 0,2-0,3 százalékra becsülték az értékét. Éves bázison 1,4 százalékkal nőtt a gazdaság, de ez esetben a bázishatás torzít: 2020 negyedik negyedévében tombolt a járvány második hulláma, az ország szinte teljesen leállt.

A negyedéves német GDP-adat alakulása. Forrás: TradingEconomics

Az ING elemzésében úgy fogalmazott: a német gazdaság hibernálta magát a tavalyi utolsó három hónapban. „A negyedik hullám elleni intézkedések, az omikron-variáns megjelenése és az energiaválság elapasztotta a lakossági fogyasztást.

Ezzel a friss adattal egyre valószínűbb, hogy a német gazdaság az év végén recesszióban volt.”

A VP Bank Group elemzője, Thomas Gitzel azt mondta, hogy a nyersanyagszűke enyhülése hozhatna némi lendületet a német gazdaságnak, de a járvány felerősödése és az orosz-ukrán konfliktus olyan kockázatok, amik jócskán lefelé húzzák a kilátásokat. Németországban épp brutális rekordszinten van a napi új esetszám, semmi esetben sem lehet lazítani a korlátozásokon.

A napi új esetszámok hétnapos mozgóátlaga Németországban. Forrás: OWID

Technikai recesszió, ha a negyedéves bázisú GDP-adat két, egymást követő negyedévben is negatív, ami azért nem jelent széleskörű válságot. A német gazdaság mérete 2020 első két negyedévének mindegyikén zsugorodott, az ország akkor technikai recesszióban volt.

Távol az európai talpraállás

Az unió még mindig jól le van maradva az Egyesült Államok mögött a válságból való kilábalás terén, nem véletlen, hogy a tengerentúlon már öt idei kamatemelést áraz a piac, míg az unióban még a kanyarban sincs a szigorítás.

A Nemzetközi Valutaalap épp a héten vágta meg a közösség növekedési előrejelzéseit és figyelmeztetett, hogy az euróövezeti inflációs nyomás erősebb lehet, mint azt Európai Központi Bank gondolja. Christine Lagarde, az EKB elnöke viszont ragaszkodik ahhoz, hogy enyhülni fog a nyomás, nincs szükség monetáris szigorításra. A friss gazdasági adatok, azaz az unió motorjának teljesítmény alátámasztja az elnök szavait.

Kapcsolódó:

A borítókép illusztráció. Regensburgi látkép, forrás: Pixabay