Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Távoznak az Instagram éléről az alapítók

Hat éve vásárolta meg a Facebook az Instagramot, Mike Krieger és Kevin Systrom alapítók most viszont úgy döntöttek, otthagyják a céget, írja a Forbes.com. Az alapítók Zuckerberggel való nézeteltéréseik miatt mondhattak le.

Meglepően békés módon búcsúzik egymástól Mark Zuckerberg Facebook-vezér és az Instagram alapítói, Mike Krieger és Kevin Systrom, legalábbis online megnyilvánulásaik alapján.

„Mike és én hálásak vagyunk az Instagramnál eltöltött nyolc, és a Facebooknál lévő hat évért – írja egy blogposztban Systrom. – Készen állunk a következő fejezetre.” Systrom azt is megemlítette, Krieger és ő a visszalépéssel „kíváncsiságuk és kreativitásuk újbóli felfedezését” remélik. Mark Zuckerberg hétfőn reagált a döntésre, többek között azt nyilatkozta, „Kevin és Mike rendkívüli vezetők”, akiknek kreatív tehetségét jól tükrözi az Instagram sikere.

A meghitt búcsúzkodás azért meglepő, mert a két Instagram-alapító lemondásának hátterében komoly feszültségek állhatnak. Ahogy arra a BBC elemzése kitér, az Instagram népszerűsége épp abban az időszakban ugrott óriásit, amikor a Facebook a különböző botrányoknak köszönhetően stagnált. Ez két dolgot eredményezett: egyrészt a Facebook vezetői nagyobb kontrollt szerettek volna gyakorolni a leányvállalataik felett, másrészt egyre több és több olyan újítást akartak kicsikarni az Instagramból, amik szembemennek az app alapvető céljával és egyszerűségével. (Ilyen például a nemrég startolt, a Youtube-bal versenyezni kívánó IGTV, ahova a felhasználók a klasszikus Instagram-sztoriknál hosszabb videókat posztolhatnak.)

A Facebook annak idején 1 milliárd dollárért vette meg az Instagramot, aminek jelenleg több mint egymilliárd felhasználója van. Ezzel az Instagram a leggyorsabban növekvő app a Facebook-alkalmazások közül.

Krieger és Systrom azt ígérik, az Instagram (és a Facebook) jövőjét továbbra is követni fogják – vezetői pozíció helyett azonban már csak két felhasználóként az egymilliárd közül.

Áprilisban a szintén Facebookhoz tartozó Whatsapp társalapítója, Jan Koum mondott le, mert nem értett egyet a Facebook adatkezelési koncepciójával.

Két óra alatt négy helyet zuhant a leggazdagabbak listáján Zuckerberg

Kilenc és félmillió év – ennyit használta az emberiség a Whatsappot globálisan 3 hónap alatt

Borítókép: Elijah O’Donell / Unsplash

Oszd meg!