Üzlet

Jóval tovább él egy gazdag, 45 éves férfi, mint egy szegény, és a különbségek csak nőnek

Forbes
2021. december 07. 3 perc olvasás

Rövidebb ideig élnek a szegényebb települések lakói Magyarországon, és ezért jórészt az elkerülhető halálokok felelősek. Ha ezeket kizárnánk, sokkal kisebbek lennének a különbségek. 

A jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségekről sok szó esik, a Defacto blog azonban most arról készített tanulmányt, hogy mennyivel élnek tovább a gazdagabb településeken lakó magyarok a szegényebbekhez képest, illetve ez az egyenlőtlenség hogyan változott az elmúlt évtizedekben.  A kutatás részleteiről a Telex számolt be. 

A 45 éves korban várható élettartamot vizsgálva arra jutottak, hogy a leggazdagabb településeken 7 évvel hosszabb hátralévő élettartamra számíthatnak a 45 éves férfiak és 4,5 évvel hosszabb élettartamra a 45 éves nők, mint a legszegényebb településeken. Európai összehasonlításban ez azt jelenti, hogy

a legszegényebb településeken lakó 45 éves férfiak várhatóan kevesebb ideig fognak élni, mint az átlagos belarusz férfi, míg a leggazdagabb településen lakó férfiak majdnem annyi ideig, mint az átlagos német férfi.

Az eredmények azt a közismert tényt is megerősítik, hogy a nők tovább élnek, mint a férfiak.

A Defacto azt is megvizsgálta, hogy a korai halálozáshoz milyen részben vezetett elkerülhető halálok, azaz olyan esetek, amelyek az egészségügyi szakemberek szerint bizonyos életkor estén a legtöbbször megelőzhetőek vagy gyógyíthatóak volnának megfelelő minőségű egészségügyi ellátás segítségével. Mind a férfiak, mind a nők esetében sokkal kisebbek az eltérések, ha kiszűrjük az elkerülhető halálokokat:

a férfiak körében a legszegényebb és a leggazdagabb települések közötti különbség 7 évről 3 évre csökken, a nők körében pedig 4 évről 2 évre.

Húsz év alatt csak nőttek az egyenlőtlenségek

Húsz év alatt jelentősen nőtt a 45 éves korban várható élettartam a szegényebb és a gazdagabb településeken is. A legszegényebb településeken a férfiak körében 22 évről 26 évre, a nők körében 31 évről 33 évre. A leggazdagabb településeken a férfiak körében 28 évről 33 évre, a nők körében 33 évről 37 évre.

Míg 1991 és 1996 között kevesebb, mint 6 év volt a különbség a legszegényebb és a leggazdagabb településeken élő 45 éves férfiak életkilátásai között, 2011 és 2016 között már majdnem 7 év.

Erős összefüggést találtak a települések jövedelmi helyzete és különböző egészségügyi mutatók között. A gazdagabb településeken jóval közelebb van átlagosan a gyógyszertár és a szakrendelő, gyorsabban ér ki a mentő, kevesebb a betöltetlen háziorvosi praxis, és magasabb arányban vesznek részt a lakosok szűrővizsgálatokon is. Emellett kevesebben dohányoznak, kevesebb egészségtelen ételt és italt fogyasztanak, és többet sportolnak a gazdagabb települések lakói.

Borítókép: Clay Leconey