Megújult a Forbes magazin, odatették magukat Amerikában

Új dizájnt kaptunk Amerikából, és boldogok vagyunk vele. A legtöbb változáshoz kell egy kis idő, míg hozzászokik az ember, ehhez nekem igazán nem kellett. Kézbe vettem az új amerikai lapot […]

Bővebben

Tarolnak a fix törlesztésű lakáshitelek

Töretlenül pezseg az ingatlanpiac, ezzel párhuzamosan pedig a lakáshitelek piaca is. A Bankráció elemzése szerint 2018 első negyedévében az új szerződések összege elérte a 169 milliárd forintot, ami 35 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest.

A piacot egyértelműen a kiszámítható, több mint 1 évig fix törlesztőrészletű hitelek húzták, a lakáshitelek 70 százalékát ezek adták, összegük meghaladta a 120 milliárd forintot. Márciusra az arányuk át is lépte az első negyedévre vonatkozó átlagot, ekkor már 76 százalékot adtak ki a hosszú távú fix hitelek.

Az 1–5 évig fix törlesztésű lakáshiteleknél az új szerződések összege 70 százalékkal, az 5–10 éveseknél 44 százalékkal emelkedett. A változó kamatozású lakáshitelek (melyek kamata 3–12 hónapon belül módosulhat) hónapok óta visszaszorulóban vannak.

Május elején a 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, legalább 5 évig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek közül a legolcsóbbak 4 százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval szerepeltek a kínálatban.

Ez kevesebb mint 60 ezer forintos havi kiadást jelent.

A legdrágább konstrukciókat választóknak havi 65-70 ezer forintos kiadással kell számolniuk.

A bankok között egyre nagyobb a verseny az egyre népszerűbb, több évig fix törlesztésű lakáshitelek piacán, így a feltételek gyakran változnak A hiteligénylőknek ezért érdemes alaposan átnézniük a kínálatot, mielőtt döntenek, egy olcsóbb lakáshitel milliós megtakarítást is eredményezhet.

 

"A kő nem lesz könnyebb, ha pehelynek nevezem és az ember sem jobb, ha istennek hívom."