Kép: Facebook
Fotó: Kép: Facebook
Üzlet

Támad Európa: az Apple, az Amazon és a Facebook is félhet

Forbes
2020. október 12. 2 perc olvasás

Az uniós feketelistán szereplő tech-vállalatoknak meg kell osztaniuk adataikat a versenytársakkal.

Húsz cégből álló feketelista készül Brüsszelben, a rajta szereplő vállalatok csak a versenytársaknál szigorúbb feltételek mentén működhetnek – adta hírül a Financial Times brüsszeli forrásokra hivatkozva. A vállalatoknak nemcsak átláthatóbban kell adatokat gyűjteniük, de a felhalmozott adatbázisokat is meg kell osztaniuk a versenytársakkal.

A listához járó kritériumrendszer még nincs kész, de olyan tényezők alapján vizsgálják majd a cégeket, mint a piaci részesedés, a bevételek nagysága vagy épp a felhasználók száma. Azaz a nagy amerikai ágazati vállalatok, mint a Google, a Facebook, az Apple vagy az Amazon is szinte biztos, hogy érintettek lesznek.

Az utóbbi években számos kiritka érte az uniós szabályozást, hogy túl gyenge és túl keveset tesz a megfelelő verseny érdekében. Több tagállam próbálkozott már, hogy külön jogszabályokkal megregulázza valamennyire az amerikai tech-szektort, de eddig egyik sem járt érdemi sikerrel. „A nagy tech-cégek agresszívan terjeszkednek, alig fizetnek adók és torzítják a versenyt. Nem ez az az internet, amire vágytunk” – mondta a lapnak egy brüsszeli forrás.

A FinTimes azt is megjegyzi, hogy ugyan az óceán túloldalán is megértik az európai törekvéseket, a feketelista megjelenése biztosan feszültséget szül Washington és Brüsszel közt. Különösen, ha valóra válik az az elképzelés, miszerint a túl nagy tech-vállalatoknak fel kellene darabolniuk magukat vagy üzletágakat eladni, hogy európai piacra léphessenek. Ugyanakkor Brüsszelben lehet, hogy a „mikor, ha nem most” szemlélet uralkodik. Az unió komoly társadalmi támogatottságot élvez, ha a tech-cégek szigorúbb szabályozásáról van szó, az eddigi bírságolási gyakorlatot ugyanis a vállalatok sokszor egyszerű működési költségként fogták fel.

Hogy mikor érkezik az új szabályozás, még nem tudni, könnyen lehet, hogy Brüsszel a Digitális Szolgáltatások Törvényével egyidőben, azaz december körül hozhatja nyilvánosságra.