Jászai Gellért, a 4ig elnök-vezérigazgatója. Forrás: BÉT
Fotó: Jászai Gellért, a 4ig elnök-vezérigazgatója. Forrás: BÉT
rövid hír

Szuperszámítógép szállítása? 1,9 milliárd + áfa lesz!

Forbes
2021. május 11. 2 perc olvasás

3,1 milliárd forintos összértékű uniós közbeszerzésen tarolt a 4ig Nyrt. által vezetett konzorcium, a Debreceni Egyetem számára szállítanak majd szuperszámítógépeket.

Nyertesként került ki a Jászai Gellért többségi érdekeltségébe tartozó 4ig Nyrt. által vezetett konzorcium ajánlata egy uniós pályázaton, áll a tőzsdei cég Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) megjelent tájékoztatásában. A „Szuperszámítógép és tárolók szállítása” nevű közbeszerzési eljárás célja a közlemény szerint 5 PFlops kumulált számítási teljesítményű új szuperszámítógép szállítása, rendszerbe állítása és az azzal integrált adattárolók, gépészeti eszközök beszerzése, leszállítása, üzembehelyezése, integrációja és támogatása.

A 4ig tájékoztatása szerint ez lesz Magyarország legnagyobb és legmodernebb technikai feltételekkel rendelkező céleszköze, a Debreceni Egyetem Szuperszámítógép Központja ad majd neki otthont.

Az eljárás összértéke 3,1 milliárd forint, a 4ig Nyrt. része ebből 1,9 milliárd forint.

A 4ig Nyrt. tavaly rekordévet zárt, a vezetőség több mint 2,2 milliárd forintos osztalékot vett ki a cégből.

Jászai Gellért korábban Mészáros Lőrinc fontos bizalmi embere volt, 2020 nyara óta azonban távolodik a leggazdagabb magyartól: a Mészáros többségi tulajdonába tartozó Opus Global, és a szintén hozzá köthető Konzum PE is kiszállt a 4ig-ből.

Borítókép: Jászai Gellért, a 4ig elnök-vezérigazgatója // Forrás: BÉT