Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Szíveskedjenek kapaszkodni: ennyit ér most 2,5 százaléknyi Netflix-részvény

A Netflix megállíthatatlanul megy előre,  a cégről már sokszor mondták, hogy a Disney nyakára is nőhet,  idén a befektetőknek hála olyan meredeken kilőtt hogy már  értékesebb mint az ikonikus filmstúdió.

Az alapító, Reed Hastings négy éve, 2014-ben csatlakozott a Forbes által összeállított dollármilliárdosok klubjához, ebben az évben a Netflix-részvények először kúsztak négyszáz dollár fölé.  A dolgok innentől kezdve szaladtak meg igazán.  2014-ben 48 milllió előfizetőjük volt több mint 40 országból. Most 125 millióan vannak több mint 190 országból. 2014 és 2017 között az éves árbevétel az 5,5 millió dollárról 11,7 millióra ugrott – írja az amerikai Forbes.

Mit jelent ez? Nagyon sok pénzt a tulajdonosnak. Hastings vagyona – bár csupán 2,5 százalékát birtokolja a részvényeknek –  jelenleg 3,7 milliárd dollár, ez átszámolva több mint egybillió forint.

Forrás: Forbes.com

Nem ment mindig ilyen jól a szekér. Amikor 2011 szepteberében Hastings bejelentette, hogy hogy különválasztja a cég DVD-s és streaming üzletágát, az előfizetők felháborodása miatt a részvények értéke 75 százalékot zuhant. A lejtmenetből többek között a saját gyártású sorozataik és dokumentumfilmjeik húzták vissza, utóbbiakkal rangos díjakat is nyertek – tavaly már egy Oscart is bezsebeltek a The White Helmets című dokumentumfilmmel, idén ezt sikerült megismételni az Icarus-szal.

A cég részvényeinek ilyen gyors ütemű növekedése azonban több homlokra is ráncot rajzolt, sokan már a buborékot sejtik a drágulás miatt. Egy biztos, Hastings egyelőre köszöni szépen, nem pánikol.

 

 

Oszd meg!