Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Szegedi orvos kiszivárgott levele: a betegek állapota rosszabb, nagyobb részük van intenzíven, mint a harmadik hullámban

Szegeden már 246 koronavírusos beteget ápolnak. Balogh Dénes, a klinika ápolási igazgatója írt közvetlenül a Klinikai Tanács hétfői ülése után a szegedi egészségügyi szakdolgozóknak a Csongrád-Csanád megyében egyre kritikusabb vírushelyzetről.

Az ápolási igazgató a vezető szakdolgozókat tájékoztatta a helyi klinikán ápolt koronavírusos betegek számáról és állapotárról, a folyamatban lévő gyógykezelés menetéről és a lehetséges változtatásokról. Balogh Dénes levele a Szeged.hu-hoz jutott el, amelyben az alábbiak szerepelnek:

„Csongrád-Csanád megye a leginkább érintett, noha Szegeden és Hódmezővásárhelyen még »nem robbant be« a be a járvány, a Klinikai Központban már 246 beteget covidos beteget gyógykezelnek.” 

A levél szerint a 246-os szám magasabb a második járványhullám csúcsánál és közelíti a harmadik hullám 300 körüli csúcsát a szegedi klinikán. 

Fontos különbség viszont, hogy „a bennfekvő betegek általános állapota jóval rosszabb, mint a korábbi hullámok idején, és az intenzív ellátást igénylők aránya is jóval nagyobb.

A jelenlegi hullám csúcsa december közepére vagy második felére várható”.

Szendrő Gabriella gyógytornász és Dr. Orosz Mátyás, intenzívterápiás szakorvos jelölt az Uzsoki utcai kórház intenzív osztályán a covidbetegek kezelése közben 2021. április 1-jén (Sebestyén László)

A betegellátást Csongrád-Csanád megyében, a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központba csak a súlyos betegeket viszik: „eddig a megye összes covidos betegét a klinikai központnak kellett ellátnia, ez a héten módosul:

a megye összes súlyos állapotú betegét a klinikai központnak kell ellátnia, míg az enyhébb esetek ellátásába bevonták a megye többi kórházát”.

Felmerült annak lehetősége, hogy újra szükség lehet a kiskunhalasi járványkórház megnyitására, amit a szegedi klinika mindenképpen szeretne elkerülni, mert vélhetően többnyire szegedi dolgozókat vezényelnének oda, ami tovább nehezítené a helyzetet.

A levélből az is kiderült, hogy hogyan néz ki most Szegeden az ellátás fontossági sorrendje:

„A covid-ellátáshoz szükséges erőforrásokat mindenképpen biztosítania kell a klinikai központnak, a betegellátás prioritása: szakmaspecifikus sürgősségi ellátás és covid-ellátás, majd pedig az oltási feladatok ellátása. Ezen feladatok ellátása után fennmaradó erőforrások természetesen a továbbiakban is felhasználhatóak az elektív (halasztható) ellátásokra, azok teljes megszüntetése nincs napirenden”.

Borítókép: Szendrő Gabriella és Duska Zsófia gyógytornászok az Uzsoki utcai kórház intenzív osztályán a covidbetegek kezelése közben 2021. április 1-jén (Sebestyén László)

Oszd meg!