Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Shanghaji utcakép. Fotó: Nuno Alberto

Tényleg lemásolják a termékem, ha Kínában piacra lépek? Hasznos tippek keleti nyitásra

Kína fejlődésének mértéke hazai szemmel követhetetlenül gyors és szinte felfoghatatlan, ugyanakkor még sokakban élnek régi előítéletek azzal kapcsolatban, hogy Kínában a szellemi tulajdon védelme elégtelen, gyakoriak a jogellenes másolások, amelyek ellen hatásos védelem nem létezik. Vendégszerzőnk szerint ez nincs így, és ad néhány tippet a Kínában terjeszkedni kívánó cégeknek. 

Jobb, ha a fenti az előítéletet elfelejtjük, és inkább megismerjük, hogy milyen lépéseket kell vagy érdemes tenni szellemi tulajdonunk (elsősorban védjegyeink, találmányaink védelmében), ha a kínai piacon szeretnék megjelenni, vagy ha azokat a kellemetlen meglepetéseket el szeretnénk kerülni, amelyeket az esetleges jogellenes kínai utánzások okozhatnak.

A legtöbb probléma a védjegyek, márkanevek körül alakult ki. Bár Kínában a bejegyzett védjegyek komoly és hatékony jogi védelmet élveznek, és számos lehetőség van a védjegyek jogosultjainak a védjegybitorlók elleni fellépésre, érdemes ismerni a kínai védjegyjog és a kialakult gyakorlat néhány sajátosságát, hogy az esetleges kellemetlen meglepetéseket elkerülhessük.

A kérdést két részre érdemes bontani, nevezetesen a még ott nem bejegyzett és használt márkanevek védelmére, illetve a már ismertté vált és sok országban bejegyzett védjegyek oltalmának Kínára történő kiterjesztésére.    

Új védjegyek Kínában 

Új védjegyek választásakor érdemes ellenőrizni, hogy az általunk választott védjegyszónak nincs-e rossz csengése kínai nyelven vagy olyan jelentése, ami gátolná vagy zavarná a levédetését, mert például jelentése a termék minőségével vagy más tulajdonságával függ össze. Ehhez vagy kínai partner vagy megfelelő szabadalmi iroda segítségét kell kérni.

Probléma esetén érdemes a terméknek más, védhető megnevezést találni, mint a saját megszokott megjelöléseket erőltetni.

Kínában védjegyjogot lehet szerezni nemzeti vagy nemzetközi védjegybejelentés keretében, és az árujegyzéket precízen és pontosan kell összeállítani, az ún. nizzai osztályozási rendszer figyelembevételével.

Meglévő védjegyek használata Kínában 

Nagyobb gondot szokott jelenteni, ha olyan árukkal akar egy cég Kínában megjelenni, amiket már külföldön vagy interneten keresztül már intenzíven használ, és amiknek a neve ismertté vált.

Sajnos gyakran előfordul, hogy élelmes kínai „vállalkozók” látván egy cikk külföldi ismertségét és azt, hogy annak nevét Kínában nem védték le, erre a névre gátlástalanul saját védjegybejelentést tesz.

Ezzel a korábbi bejelentéssel a jogos tulajdonos kínai piacra lépését komolyan gátolni tudja, és az akadály elhárítása elég költséges.

Sajnos a kínai védjegytörvényben az ilyen rosszhiszemű védjegybejelentések ellen még nincs hatékony védelmi lehetőség, bár tudomásom szerint ennek bevezetését tervezik. Itt a rosszhiszeműség fogalmának az ilyen esetekre történő kiterjesztése még hiányzik.

Meglévő védjegy és cseles kínai partner 

Másik gyakori probléma forrása, hogy vigyázni kell arra, hogy a cégek saját kínai értékesítő partnereivel megfelelő szerződések akadályozzák meg, hogy a partner a saját nevében a cég védjegyére bejelentést tegyen és védjegyjogot szerezzen. Az európai védjegyjogi rendszer és számos más ország tiltja, hogy az ügynökök (kereskedelmi partnerek) a saját nevükben a megbízótól beszerzett áruk nevére védjegyoltalmat szerezzenek,

de ez Kínában (még) nem tilos.

Több olyan eset ismert, amikor egy cég partnert akar váltani, akkor észlelte, hogy ennek jogi akadályai vannak, mert a termék nevét a partner már saját részére levédette és ezzel gátolni tudja a partnerváltást.

További kellemetlenséget szokott okozni, hogy a vállalat Kínából ismeretlen „jó baráttól” levelet kap, amiben figyelmeztetik, hogy mások domén nevet vagy védjegyet jelentettek be vagy terveznek bejelenteni a cég valamely fontos márkanevére és kéretlenül felajánlják ezzel kapcsolatos szolgáltatásaikat.

Az ilyen leveleket jobb figyelmen kívül hagyni és a helyzet tisztázását vagy a védekezést megbízható irodára bízni.

Az ilyen esetek elkerülhetők, ha a kínai piacra történő belépést megelőzően gondos­kodunk a fontos márkaneveink kínai védettségéről.

Mi lesz a szabadalmainkkal Kínában? 

Szabadalmak esetében csak arra érdemes figyelni, hogy amikor egy találmány külföldi jogvédelmére gondolunk, akkor Kínát ne felejtsük el. A szabadalmi jogszerzés Kínában más országokhoz képest nem nagyon költséges, az eljárás nagyon hasonlít a magyar és az európai eljárásokhoz, a szabadalmi ügyintézés viszonylag gyors.

Ha akár szabadalmunk vagy védjegyünk megsértését észleljük, akkor érdemes tapasztalt szakemberhez fordulni a jogérvényesítés kérdésében, mert Kínában bitorlás esetében a polgári és a büntető eljárások lehetőségei egyaránt nyitva állnak, és mindig az adott ügy körülményei döntik el, hogy mely utat érdemes választani. Ilyen esetekben nagyon megkönnyíti a helyzetet, ha van megbízható kínai partnerünk, akinek érdekei egybeesnek a saját érdekekkel.  

Lantos Mihály
szabadalmi ügyvivő,
Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda, ügyvezető-helyettes

Oszd meg!