Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megelőzné a gyerekkori elhízást és a cukorbetegséget a biztosító, startupokkal keresi a megoldást

Az NN Biztosító is startupokra vadászik, az idei fordulóba inzulinrezisztenciát, mozgásszervi problémákat előrejelző és gyerekkori elhízást megelőző projektek kerültek be.

Úgy keltetik a multik a startupokat, mint tyúkok a tojásokat, lassan már nincs olyan nagyvállalat, amelyiknek ne lenne saját inkubátorprogramja. Az NN Biztosító tavaly nyitotta meg Magyarországon az innovációs laborját, ez a második ilyen kezdeményezése a csoportnak, az egyetlen a régióban (az elsőt hazai pályán, Hollandiában indították).

A biztosítótársaság az életminőséget javító startupokat keres a Sparklab programjával, elsősorban az egészségiparban tevékeny induló vállalkozásokat és innovációkat karolja fel.

A programba beválogatott csapatok 5 ezer euró támogatást, mentorálást, kapcsolati hálót és iparági tapasztalatot kapnak a cég a szakembereitől.

Az idei évben jóval több volt a jelentkező, mint a tavalyi bevezető évben, összesen 44 országból érkezett pályázat, még Los Angelesből és Szingapúrból is jelentkeztek, Sűdy István, a Sparklab vezetője elmondása szerint.

Cukorbetegség, gyerekkori elhízás és mozgásszervi problémák

A kiválasztás során figyelembe vették a csapatok összetételét, a technológia hátteret, és hogy az ötlet mennyire illeszkedik az inkubátorprogram fókuszába, az életminőség javításához, végül három projekt került be a programba.

A MIRA Health a cukorbetegség korai felismerését segítené mesterséges intelligenciával, az alkalmazásuk előre diagnosztizálhatja a diabétesz előszobáját, az inzulinrezisztenciát. Az alkalmazás jelzi, ha fennáll a gyanú az inzulinrezisztenciára, orvosi vizsgálatot javasol, személyre szabott étrendet ajánl és támogatást ad a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében.

A Mobile Motion Lab az okostelefonokba épített giroszkóp segítségével végez méréseket a mozgásunkról és készít diagnosztikát. Ezek alapján érzékeli, ha változás áll be a felhasználó mozgásában, és előrejelzi az esetleges mozgásszervi megbetegedéseket.

A Vodafone-NN Biztosító közös csapata pedig a gyerekkori elhízás megelőzésére keres megoldást.

Borítókép: Kate // Unsplash

Oszd meg!