Üzlet

Kevesebbet vihetnek haza idén a US Open nagyágyúi,de így is több száz millió forint landolhat náluk

Forbes
2021. augusztus 25. 3 perc olvasás

Bár a hamarosan kezdődő, idei US Open összdíjazása rekordot döntve  57,5 millió dollár lesz, a női és a férfi egyéni bajnokok a 2020-asnál félmillió dollárral kevesebbet, fejenként “csak” 2,5 millió dollárt vihetnek haza. Két évvel ezelőtthöz képest ez 1,35 millió dolláros csökkenés. Az Amerikai Tenisz Szövetség (UTSA – United States Tennis Association) ugyanis idén már másképp osztaná el a pénzt, és több jutna a nem szupersztároknak is. 

A forbes.com cikke szerint az UTSA a játékosokkal és a menedzserekkel együtt dolgozott ki egy egyenlőbb rendszert a díjazások elosztására.

Az idei 57,5 millió dollár a történelem legmagasabbja, a 2019-ben beállított, 57,2 milliós rekordot is meghaladja. 

A US Opent augusztus 30. és szeptember 12. között rendezik, de a kvalifikációs torna már a héten elkezdődik; a járvány miatt az olimpiához hasonlóan nézők nélkül. A kvalifikációs torna összdíjazása 6 millió dollár, ami 66 százalékos növekedés 2019-cel összevetve (a tavalyit a járvány miatt nem tartották meg). 

Sztársportolók mélyen: a világjárvány mentális hatásait is látjuk az olimpián

A US Open győztesei 2012 óta a legalacsonyabb összeget vihetik haza, és a második helyezetteknek járó pénzdíjat is csökkentették 1,5-ről 1,25 millió dollárra. Persze ezek még így is nagyon nagy pénzek, főleg azzal összevetve, hogy

a US Open történetében rendezett első pénzdíjas tornán, 1968-ban csak 14 000 dollárt kaptak a nyertesek. Akkor a teljes verseny mindössze 100 000 dollár összdíjazású volt.

Stacey Allaster, a US Open versenyigazgatója azt mondta, nyílt párbeszéd volt a körönkénti díjazásokról, és abban állapodtak meg, hogy a versenyzők minél szélesebb köre kaphasson pénzdíjat.

Tavaly a covid miatt nem engedtek nézőket a US Openre, így a csökkent bevételek miatt végül 53,4 millió dollár volt a torna összdíjazása, 6,7 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben. Aztán ahogyan visszaugrottak a bevételek, több játékos és a sajtó is felhívta a figyelmet a játékosok díjazása körüli egyenlőtlenségekre.

A tenisz-szupersztárok nem keveset keresnek a szponzori szerződésekből, a Forbes szerint például a világklasszis Roger Federer 2020-ban több mint 106 millió dollárt teniszezett össze, aminek 94 százaléka szponzorpénz volt.

A hátrébb rangsorolt játékosokat egy-egy torna kapcsán ugyanakkor szintén terhelik az utazási és coachingköltségek, így sokszor mínuszba is kerülnek ezek miatt.

Más profi sportokkal ellentétben a teniszben nincs játékosi érdekképviselet. Tavaly Novak Djokovic és a világranglistán az első 100-ban rangsorolt kanadai Vasek Pospisil fogott össze, és bejelentették, hogy létrehozzák a profi teniszezők egyesületét, amely a versenyzőket képviselné a tárgyalásokon, ahol többek között a pénzügyekről is szó esik.

Borítókép: Fucsovics Márton szervál az AUS Open 2018-as nyolcaddöntőjében a Roger Federer elleni nyolcaddöntőben. Fotó: Ben Solomon/Tennis Australia