Fotó: Max Max / Unsplash
Fotó: Fotó: Max Max / Unsplash
Üzlet

Sokkolta a járvány a kiadó lakások piacát, de az árcsökkenés nem mindenhol tartós

Forbes
2020. november 02. 3 perc olvasás

Az élénk keresletnek köszönhetően a bérleti díjak átlaga a két hálószobás lakásoknál újra elérte, a garzonok és az egy hálószobás otthonok esetében pedig meg is haladta az év eleji szintet Budapest bizonyos részein.

A kiadó lakások piacára is sokkszerűen hatott a koronavírus-járvány: a tavaszi hónapokban a bérlői érdeklődés gyakorlatilag megszűnt, az árak pedig számottevő csökkenésbe váltottak Magyarország vezető lakóingatlan-fejlesztő vállalata, a Cordia lakáskiadási szolgáltatást nyújtó üzletágának tapasztalatai szerint. A közel 500 lakás bérbeadását és berendezését intéző Cordia Property Management májusban felvette a kapcsolatot minden egyes általuk menedzselt, bérlőre váró lakás tulajdonosával.

A megkérdezettek fele úgy döntött, hogy mérsékeltebb áron, de azonnal kiadná a lakását, 40 százalékuk az árengedmény helyett a kivárásra szavazott, 10 százalék pedig úgy határozott, hogy csak a vírushelyzet megszűnése után akarja bérbe adni az ingatlant.

Az egyetemisták bejöhetnek

Ami a bérlői oldalt illeti, voltak, akik ideiglenesen lakbérfizetési könnyítést kértek, mások olcsóbb lakásba szerettek volna költözni, vagy az általános árcsökkenést kihasználva épp egy nagyobb otthonra váltottak, esetleg az anyagi nehézségeik okán kénytelenek voltak a szerződést felmondva kiköltözni.

Nyárra újra felpörgött a kereslet, majd a szeptember megint gyengébben indult, alapvetően azért, mert a külföldi diákok nem tudták, hogy egyáltalán elkezdhetik, illetve folytathatják-e magyarországi felsőoktatási tanulmányaikat.

Miután egyértelművé vált, hogy az egyetemisták bejöhetnek, újra felélénkült a keresleti oldal, amit az idén – újdonságként – számos dél-koreai diák is erősített. Az élénk keresletnek köszönhetően a bérleti díjak átlaga a két hálószobás lakásoknál újra elérte, a garzonok és az egy hálószobás otthonok esetében pedig meg is haladta az év eleji szintet, legalábbis a cordiás lakások esetében.

„Az, hogy az országos és a fővárosi átlagárakkal szemben az általunk menedzselt ingatlanok bérleti díja csak átmenetileg csökkent, alapvetően három tényezővel magyarázható” – véli Fodor Gabriella, a Cordia Property Management vezetője. „Egyrészt ezek a lakások jó infrastruktúrájú, könnyen megközelíthető, közkedvelt helyszíneken – például a Corvin Sétányon, a IX. kerület megújuló részein, Zuglóban vagy a XIII. kerületi Marina-parton – találhatók, másrészt új építésű vagy újszerű, minőségi otthonokról van szó. Ezeket a lakásokat ráadásul – és ez a harmadik fontos tényező – kifejezetten a befektetési célú bérbe adást támogató ingatlanmenedzsment-szolgáltatásunkat igénybe véve hasznosítja a tulajdonos.”

Fotó: Max Max / Unsplash