Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Sokkal több lakáshitelt vettünk fel, mint tavaly

Az év első tíz hónapjában a bankok 758 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket, ami 5 százalékos, közel 38 milliárdos növekedésnek felel meg éves összevetésben. A részletes adatok szerint érdekes eredmények születtek a különböző célra igényelt lakáshiteleknél – derül ki a money.hu jegybanki adatokon alapuló elemzéséből. 

A használt lakások megvásárlására felvett hitelek fedik le a piac 71 százalékát, és 536 milliárd forintos összeget jelent, azonban mindössze 0,8 százalékos növekedésnek felel meg.

A lakáshitelpiac növekedése az újonnan épült lakásokra és építésre felvett hiteleknek köszönhető.

Előbbieknél ugyanis 41 százalékos volt a bővülés, utóbbiak pedig 29 százalékos többletet produkáltak.

Minimális növekedés a használtaknál, jelentős többlet az újaknál

Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője közölte: „Ahogy a lakáspiacot, úgy a lakáshitelek piacát is a használt lakásokra felvett kölcsönök uralják, ha az összegeket nézzük. Ha azonban a növekedés mértékét, akkor fordul a kocka.” 

A money.hu elemzéséből kiderül, hogy az új lakások finanszírozására 80 milliárd forint hitelt vettek fel összesen október végéig, ami 41 százalékos, 23 milliárd forintos éves növekedésnek felel meg.

Az építkezésekre felvett lakáshitelek összege meghaladta a 88 milliárd forintot, ez pedig 29 százalékkal, több mint 20 milliárd forinttal haladja meg a 2018 első tíz hónapjára vonatkozó összeget. 

A közleményből az is kiderül, hogy ma már hosszabb időszakra rögzítik a kamatokat a hitelfelvevők.

Idén októberben átlagosan kilenc évre rögzítették az új lakáshitelek kamatait, míg egy évvel korábban 100 hónapnál rövidebb időre fixálták azokat. 

 

"Ma sem lovagolhatsz a Bécsi úton. Ha lovagolni akarsz, kimész a városon kívülre. Ez lesz az autóvezetéssel is."

Debreczeni Gergely, AImovtive, vezető kutató