Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Soha nem látott engedményeket hozott az albérletben élőknek a koronavírus

Nemcsak a kínálat nőtt jelentősen az albérletpiacon, hanem a tulajdonosok kedvezményeket is hajlandók voltak adni.

Sokkolta a járvány az albérletpiacot, ami nemcsak a bérleti díjak csökkenését okozta, de a tulajdonosok is rendkívüli engedményeket biztosítottak a bérlőik számára.

Az ingatlanjukat eladásra vagy kiadásra hirdető tulajdonosok között végzett nem reprezentatív felmérést az ingatlan.com májusban, több mint 1200 lakástulajdonos megkérdezésével. Balogh László vezető gazdasági szakértő szerint többek között arra voltak kíváncsiak, hogy a lakástulajdonosok és a bérlők hogyan reagáltak a járványra: adtak-e, kértek-e kedvezményt a bérleti díjból a kedvezőtlen helyzet miatt. A felmérésből kiderült, hogy a tulajdonosok többsége alkalmazkodott a változásokhoz, és figyelembe vették azt, hogy a bérlők egy része anyagilag nehéz helyzetbe került.

Például a tulajdonosok 35 százaléka ajánlott kedvezményt a koronavírus-járvány miatt a jelenlegi bérlőjének anélkül, hogy az kérte volna. A bérlők 38 százaléka pedig kért engedményt kapott is, csak a tulajdoosok 2 százaléka utasította el a bérlők kedvezményre vonatkozó kérelmét.

Megugrott az albérletkínálat

Az ingatlan.com adatai alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) statisztikát készített a kiadó lakások kínálatának változásáról is. Ebből kiderül, hogy Budapesten 1000 lakásra vetítve leginkább a pesti belső kerületekben a legnagyobb a kiadó lakások kínálata: 2020 első negyedévéhez képest áprilisban 10 százalékról 17 százalékra nőtt. Az ingatlanhirdetési portál adatai alapján készített KSH statisztikából az is látszik, hogy az 1000 darab egy-kétszobás lakásra vetítve a hasonló méretű kiadó lakások kínálata a koronavírus járvány idején az V., VI. és VII. kerületekben volt a legnagyobb.

https://www.ksh.hu/heti-monitor/assets/epites03.png
Főleg a belső kerületekben nőtt meg jelentősen a kiadó lakások száma áprilisban az első negyedévhez képest. Forrás: Ingatlan.com

Többségben a hosszú távra keresnek bérlőt a lakáskiadók

Az ingatlan.com felmérése többek között megvizsgálta, hogy a tulajdonosok nagy többsége (60 százaléka) a koronavírus-járvány hatásait is figyelembe véve legalább egy évre kötne szerződést a bérlőjével. Legalább egy hónapos, de határozatlan idejű ingatlanok kínálata 13 százalékot tesz ki. Az egy évnél rövidebb időre határozott idejű szerződést ajánló bérbeadók pedig kevesebb mint 30 százalékot tesznek ki.

Komoly engedményeket adnának a bérbeadók, kevesebb kaucióval is beérnék

Vegyesen reagáltak a lakásukat kiadók arra, hogy a járvány miatt a bérlők egy része elvesztette a munkáját, elesett a jövedelmétől vagy a korábbihoz képest kisebb fizetéssel kell beérnie. A bérlők 40 százaléka kért a tulajdonosoktól fizetési kedvezményt, akik belementek ebbe, mivel csak 2,5 százalékuk utasította el a fizetési engedményt.

A bérbeadók 35 százaléka ráadásul magától ajánlott engedményt a bérlőnek, anélkül, hogy kérték volna erre.

Azok a bérlők és tulajdonosok, akik fizetési engedményben állapodtak meg, 70 százalékban a fizetendő bérleti díj átmeneti csökkentéséről döntöttek, az esetek 15 százalékában pedig a bérlőknek ideiglenesen teljesen elengedték a bérleti díjat, és csak a rezsit, illetve közös költséget kellett kifizetni a nehéz időszakban.

A fizetési engedményektől függetlenül a tulajdonosok a 43 százaléka abba is belemenne, hogy a bérbevevők a fizetési kötelezettségeiket a kaució terhére teljesítsék, amíg nem rendeződik a helyzetük. Minden negyedik válaszadó tulajdonos nyilatkozott úgy, hogy a vírushelyzet miatt kevesebb kaucióval is beérné, ha új bérlő költözne az ingatlanába: kétharmaduk továbbra is két havi kauciót tart szükségesnek, viszont 26 százalékuk egy havi kaucióval is megelégedne. A bérbeadók 4 százaléka viszont teljesen eltekintene a kauciótól.

Fotó: Sebestyén László

Oszd meg!

"A szabadság hajlandóság arra, hogy másokért felelősséget vállaljunk."

Friedrich Nietzsche, filozófus