Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Walton Imre

Sikló lesz a Gellért-hegyen

Az elmúlt évtizedek egyik leglátványosabbnak beruházásának ígérkezik a gellérthegyi siklóprojekt. A befektetők korábban nem nyilatkoztak a céldátumokról, de most megerősítették, hogy az építési munkák körülbelül tizenöt hónapig tartanak majd.

A Főpolgármesteri Hivatal – mely a BKK-n keresztül jelen van a beruházócégben – a g7-nek csepegtetett információkat a Gellért-hegyre tervezett siklóról. Megerősítették, hogy az Erzsébet híd budai hídfője környékén a projekttel kapcsolatos régészeti feltárás zajlik, a tényleges építési munkák a következő fél évben kezdődnek és 2020 nyarán fejeződhetnek be.

A beruházás egyik nem titkolt célja, hogy a Gellért-hegyet mentesítse a tömeges turistabusz-forgalomtól.

A sikló a Rác Fürdő mellett induló, a Hegyalja út alatt kialakított aluljáróból nyílik majd. Az első, meredekebb szakaszon az Orom utca vonaláig a föld alatt futna, az onnantól kezdődő lankásabb szakaszon pedig 2,5-3,5 méter magas hídszerkezeten halad a Citadella sétányig. A g7 korábbi cikke szerint a két siklókocsit egy olasz cég, a Leitner szállítaná.

Egy kabinba 40 ember fér be, az elméleti menetidő pedig alig több mint egy perc (egészen pontosan 72 másodperc).

„Az előkészítés jelen állása szerint” a beruházás bekerülési költsége 4-5 milliárd forint lesz. A sikló projektgazdája a Gellérthegyi Sikló Beruházó és Szolgáltató Kft, amely 25 százalékban a BKK tulajdonában van, 75 százalékban pedig egy magáncégé. A főváros közlése szerint a finanszírozást ez a többségi tulajdonos, a Sikló-Beruházó Kft. nevű magáncég vállalta „pénzintézeti és/vagy magánforrásból”.

A Főpolgármesteri Hivatal szerint a BKK a beruházás megvalósításában aktívan nem vesz részt, a kivitelezők kiválasztását is a magánbefektetők végzik.

Kiemelt kép: Walton Imre

Oszd meg!