Fotó: Fotó: A kilövés pillanata 2020. május 30-án. Forrás: SpaceX / Youtube
Üzlet

Sikerült Elon Musknak: embert küldött az űrbe a SpaceX

Forbes
2020. május 30. 2 perc olvasás

A csütörtöki lefújt start után szombaton kilőtték az első amerikai űrhajót amerikai asztronautákkal 2011 óta a NASA-val közösen.

Ez a történelem első, embereket szállító rakétakilövése, amit egy magánvállalat rakétájával bonyolítanak le.

A NASA két amerikai űrhajósát, Doug Hurleyt és Bob Behnkent 2020. május 30-án egy SpaceX Falcon 9-es rakéta fedélzetén sikeresen az űrbe lőtték.

2011 óta ez az első alkalom, hogy amerikai úrhajósok amerikai rakétával a Nemzetközi Űrállomásra utazzanak. Ekkor repült utoljára a NASA űrhajója, a Space Shuttle, azóta az amerikai állami űrügynökség az orosz Roszkoszmosznak fizetett, hogy a Soyuz űrkapszulákba ülhessenek az asztronautái.

A Launch America névre keresztelt kilövést óriási várakozás övezte, ez a legrészletesebben dokumentált űrhajóindítás az elmúlt évtizedben.

Az izgalmakat fokozta, hogy az eredeti kilövés dátumán, május 28-án csütörtökön a zordra forduló floridai időjárás miatt le kellett fújni a startot.

„Nem is mertem álmodni arról, hogy ez sikerülni fog valaha” – nyilatkozta a SpaceX alapítója, Elon Musk még a csütörtöki startra készülve.

A két űrhajós körülbelül 19 órát tölt Föld körüli pályán, mielőtt elérik a Nemzetközi Űrállomást, ez idő alatt kipihenhetik magukat és felkészülnek a dokkolásra. Az útjukat több platformon is élőben lehet követni.

Fotó: A kilövés pillanata 2020. május 30-án. Forrás: SpaceX / Youtube