Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: SpaceX // Unsplash

Elon Musk izgulhat: perceken belül embert lő az űrbe – itt lehet élőben követni

Történelmi pillanat a magánűrutazásban: a SpaceX és a NASA két embert küld a Nemzetközi Űrállomásra.

Mérföldkő lesz a mai nap az űrutazás és a magánszektor közös történetében: Elon Musk űrvállalata, a SpaceX a NASA-val közösen két ember küld a világűrbe.

Ahogy a Forbes amerikai kiadása írja,

ez lesz a történelem első, embereket szállító rakétakilövése, amit egy magánvállalat rakétájával bonyolítanak le.

A két amerikai űrhajós, Doug Hurley and Bob Behnken a Nemzetközi Űrállomásra utazik egy SpaceX Falcon 9-es rakétával. A Launch America névre keresztelt kilövést már csak azért is óriási várakozás övezi, mert ez lesz az első amerikai űrutazás amerikai rakétával 2011 óta. A NASA űrhajója, a Space Shuttle ekkor repült utoljára, azóta a NASA az orosz Roszkoszmosznak fizetett, hogy a Soyuz űrkapszulákba ülhessenek az asztronautái, ha embereket akart küldeni a Nemzetközi Űrállomásra.

A SpaceX Falcon 9 rakétáját a kilövési pozícióba emelik, tetején a Crew Dragon űrhajóval. Kennedy Űrközpont, 2020. május 27. Fotó: NASA / Bill Ingals

A SpaceX rakétáját a floridai Cape Canaveralban található Kennedy űrközpontból lövik ki. A startot helyi idő szerint délután 4 óra 33 percre (magyar idő szerint este 10 óra 33 perc) időzítik, ha az időjárási is engedi.

Itt lehet élőben követni a kilövést

A startot élőben lehet majd követni a SpaceX Youtube-csatornáján.

Természetesen az amerikai állami űrügynökség csatornája, a NASA TV is online közvetít, Youtube-on és Ustreamen már most is lehet nézni a felvezető műsort.

Az Amerikai Természettörténelmi Múzeum Facebook-oldalán pedig Neil deGrasse Tyson fogja kommentálni az eseményeket.

A tervezett kilövés előtti órákban Musk a CBS This Morning tévéműsor vendége volt, melyben így nyilatkozott:

„én vagyok a projekt főmérnöke, ezért szeretném leszögezni, hogy ha jól sikerül minden, az érdem a SpaceX és a NASA csapatáé. Ha balul sül el, az pedig az én hibám.”

Frissítés: az időjárási körülmények nem tették lehetővé a kilövést. Szombaton fognak újra próbálkozni.

Frissítés: a szombatra halasztott kilövés már sikeres volt, a SpaceX az első magánvállalat a történelemben, mely embert küld a Nemzetközi Űrállomásra.

Nyitókép: SpaceX // Unsplash

Oszd meg!