Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Senki sem nagyobb, mint mi együtt – amerikai milliárdosok Trump győzelméről

Sokan csalódottak, de mind azt hangsúlyozzák, jár egy esély Trumpnak. És összefogásra van szükség az országban.

Donald Trump keddi győzelme után igen sok milliárdos sorstárs – köztük jó pár demokrata szipmatizáns – a Twitteren hozta nyilvánosságra, mit érez. A Forbes.com összegyűjtött néhány reakciót.

Mark Cuban (egyebek mellett a Dallas Maverick tulajdonosa) a kampány során végig Clintont támogatta, nyíltan kritizálta Trump elképzeléseit és megkérdőjelezte a vagyonát is. Kedden éjjel a következőket írta: “Meg kell adnunk Trumpnak az esélyt. Támogassuk a jóban, lobbizzunk, ha valamivel nem értünk egyet. Senki sem nagyobb, mint mi együtt.”

Szerda reggel pedig még hozzáfűzte, hogy összességében Clintonra többen szavaztak, és mindenkinek a szava számít.

A szintén Clinton-párti Marc Benioff, a Salesforce szoftvercég CEO-ja és alapítója gratulált Trumpnak és az egységért kiáltott. “Ez teszi Amerikát naggyá, a demokrácia. Itt az ideje, hogy egy országként viselkedjünk.”

Steve Case, az AOL alapítója ugyancsak Hillaryt támogatta. Tweetjében belinkelt egy még májusban Trumpnak írt levelet, amit akkor az amerikai kereskedelmi kamara honlapján tett közzé, majd hozzátette: “250 évvel ezelőtt egész Amerika egy startup volt. Csak egy ötlet.”

Richard Branson, brit milliárdos, egy hónappal ezelőtt azt mondta, Trump győzelme katasztrófa volna. Honlapján most is kifejezte félelmeit, de az egység szükségességéről írt. “Ez nem az a pillanat, amikor a megosztottságot kell mélyíteni. Szomorúak vagyunk, de el kell ismernünk a választások eredményét.” Tweetjében pedig röviden annyit írt: “nem egy emberen múlik, milyen világban élünk – mindanniunkon múlik”.


A magántőke befektető milliárdos Chris Sacca szerdán reggel gratulált Trumpnak. Azt írta, reméli, hogy segíteni tud annak, akinek erre a legnagyobb szüksége van, és kérte, hagyjon fel a gyűlöletkeltő üzenetekkel. “Mert az nem oké.”


A Starbucks milliárdos CEO-ja a cég honlapján tette közzé kommentjét. Howard Schultz azt írta, “megdöbbent” az eredményen. Majd hozzátette: “Amerikaiként tisztelnünk kell a demokratikus eljárást. Donald Trump az új elnök, és a mi felelősségünk, hogy megadjuk a lehetőséget neki a jó kormányzásra, és hogy összehozza az országot.”

Russ Weiner emailben válaszolt az amerikai Forbesnak. A Rockstar energiaital gyártó alapítója régóta Trumpot támogatta, az ő reakciója érthetően pozitív. “Milyen fantasztikus eredmény! Amerika erős vezetőt akart. Határokat. Ez, az ami Trumpot elnökké tette. Bevándorlás. Az amerikaiak védelme. Ez a kulcs. Hihetetlen.”

A kockázati tőkés Peter Thiel szinte az egyetlen milliárdos a Szilícium-völgyben, aki Trump kampányát támogatta. Szóvivőjén keresztül a következőket mondta a Forbes.com kérdésére: “Gratulálok az új elnöknek, Donald Trumpnak. Nagyon nehéz feladat vár rá, hiszen régóta nem nézünk szembe az ország problémáival. Most mindenkire szükség lesz a fedélzeten.”

Mark Zuckerberg, a Facebook CEO-ja szerdán este posztolta ki, mit érez. Trump nevét nem említette, ehelyett a kislányáról és a távolabbi jövőről írt. “A kezemben Max-szal arra gondolok, milyen feladatok állnak előttünk, hogy olyan világot teremtsünk, amit a gyerekeinknek akarunk. Ez a munka bármilyen elnökségnél sokkal nagyobb és az út nem mindig egyenes.”


Donald Trump, maga is aktív twitterező, az eredmények láttán a következőket tette közzé: “Milyen csodálatos és fontos este! Az elfeledett nő és férfi nem lesz többé elfeledett. Össze fogunk fogni, mint soha ezelőtt.”


Trump egyébként az összes leadott szavazatok alapján kevesebb voksot kapott, mint Hillary Clinton, de az elektori rendszer miatt magabiztosan nyerte meg a választásokat. Hálás lehet tehát a szisztémának, jóllehet négy évvel ezelőtt még meglehetősen lesújtó véleménye volt az elektori rendszerről. Egy 2012-es tweetjében azt írta, az “katasztrófa egy demokráciának”.

Oszd meg!