Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Semmi törés, nagyon gyorsan cseng le a járvány harmadik hulláma

Továbbra is gyors ütemben szorul vissza a járvány harmadik hulláma Magyarországon és Európa nagy részén is. Még kis megingás, pillanatnyi törés sincs a trendben. Heti járványösszefoglaló.

Hetek óta nincs változás a trendben: bár sokan számítottak a nyitáshoz, a járványügyi korlátozások enyhítéséhez kapcsolódóan legalább törésre a trendben, illetve kisebb gócok kialakulására, továbbra se látszik semmi ilyen az adatokon. Újra a hét minden napján sokkal kevesebb új fertőzöttet jelentettek, mint a megelőző hét azonos napján. Heti szinten az eddigi legnagyobb mértékű a csökkenés mind az új fertőzések, mind a halálozások számában, előbbi 39, utóbbi 40 százalékkal lett kisebb.

A lakosságarányos fertőzöttséget tekintve már a legtisztább országok közé kerültünk Európában,  alighanem a legoptimistább szakértők sem számítottak arra mindössze két hónapja, hogy ennyire gyorsan le tud csengeni a járvány – akkor egy hét alatt több mint 62 ezer új fertőzöttet regisztráltak, most valamivel 4 ezer alá süllyedt a számuk.

Halálozásban viszont a múlt heti átlag alapján is a második legrosszabb helyen áll Magyarország Horvátország mögött.

A gyors javulás általános európai trend, EU-s szinten is utoljára szeptember végén látott kedvező számok jelentek meg. Az elmúlt fél évben az egyes országokban teljesen különböző pályát futott be a járvány, eltérő időpontokban jöttek a hullámok, egymástól sok hét távolságra robbant be a brit variáns a kontinens különböző szegleteiben. Most úgy tűnik, ennek vége, általános javulás látható. Európán túllépve a legnagyobb rizikófaktor India volt, de már ott is több mint két hete megfordult a trend és leszálló ágba kerül a járvány.

Az európai járványtérképen egyre kevesebb a sötétvörös folt, már Ciprus is kijött belőle és Svédország is elindult az úton. Természetesen egyre több a kisárguló ország is, Románia is belépett ebbe a körbe. Csak az új fertőzöttek száma alapján már Magyarország is sárga lehetne, de a kritériumok között van a pozitív tesztek 4 százalék alatti aránya is. Az elmúlt napokban előfordult, hogy ezt is megugrottuk, ez alapján a járvány kontroll alatt van, az e heti, vagy a jövő heti térképen elképzelhető, hogy több megyének, illetve Budapestnek is összejön a sárga besorolás.

Sokaknak fontos lehet, hogy Románia tisztán az új fertőzöttek száma alapján sorolja be az egyes országokat, Magyarország pedig ez alapján a múlt héten a zöld zónába került. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a védettek, hanem most már bárki beutazhat tőlünk korlátozások (teszt, vagy karantén) nélkül például erdélyi rokonlátogatásra.

Az átoltottság látványosan megállni látszik az ötmilliós határnál, egyértelmű, hogy önkéntes alapon a nyájimmunitás biztos nem jön össze. De már nem is vár erre a kormány, a korlátozások nagy részét múlt hétvégén feloldották, vagy jelentősen enyhítették.

Borítókép: A budapesti Szimplakert a járvány előtt. Fotó: Liam McKay
Oszd meg!