Kevés olyan nemzeti receptet találunk, ami az egész világon annyira elterjedt és kedvelt lenne, mint az amerikai sajttorta. Bár eredeti változata leegyszerűsítve csak egy kekszes alapon megsütött sajtos krémet takar, számtalan recept létezik, ami nemcsak az elkészítés módjában, hanem a felhasznált alapanyagok tekintetében is különbözik tőle.
Nagy ívben kerüld el a gyenge utánzatokat, és készítsd el ezt az isteni sajttortát, amely, bár szezonális formát ölt, a hazájából hozza a biztos alapot. Ne hagyd magad megtéveszteni, attól, hogy valami karamelles, még nem biztos, hogy pokolian édes is egyben. Ez a recept kivezet ebből a zsákutcából, és garantáltan sokkal nagyobb hatással lesz rád, mintha csak cukorral bolondítaná meg az érzékeidet.
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Hozzávalók egy 23 cm-es korpuszhoz:
- 170 g Lotus keksz
- 60 g pekándió
- 70 g olvadt vaj
- ¼ narancs reszelt héja
A krémhez:
- 400 g hokkaido tök
- ½ ek növényi olaj
- 250 g tejföl
- 120 g panela vagy nádcukor
- 4 tojás
- 400 g Philadelphia sajt
- 70 ml friss narancslé
- vaj a forma kivajázásához
A grillázshoz:
- 50 g pekándió + kb.12 db dió pluszban
- 120 g cukor
Elkészítés
- Vágjuk fel a tököt kisebb (kb 3 cm) kockákra, és keverjük össze egy tálban ½ ek olajjal. Oszlassuk el egy sütőpapírral bélelt tepsiben, és süssük puhára 170 °C-on nagyjából 25 perc alatt.
- A tortaforma aljába helyezzünk méretre vágott sütőpapírt, az oldalait kenjük ki vajjal.
- Turmixgépben aprítsuk fel a pekándiót és a kekszet. Adjuk hozzá a narancshéjat és a felolvasztott vajat, majd alaposan keverjük el. Az egyveleget egyenletesen nyomkodjuk bele (például a tenyerünkkel vagy egy üveggel) a tortaforma aljába. Süssük 180 °C-os sütőben 10 percig.
- Pépesítsük a tököt turmixgépben tejföl hozzáadásával. A tojáson kívül alaposan keverjük vagy mixeljük hozzá a krém többi hozzávalóját is (panela, sajt, narancslé). A tojást csak a legvégén keverjük hozzá, hogy a sajttorta ne repedezzen meg sütés közben.
- Öntsük rá az egyveleget az elősütött korpuszra. Csökkentsük a hőfokot 150 °C-ra, és süssük nagyjából 1 órán át. A sütőt akkor kapcsoljuk ki, amikor a kalács széle már szépen megsült, a közepe viszont remeg, mint a kocsonya.
- Hagyjuk kihűlni, és tegyük hűtőbe (ideális esetben egész éjszakára).
- Készítsük el a grillázst. Aprítsunk durvára 50 g pekándiót, és pirítsuk meg száraz serpenyőben. Szórjuk a cukrot egy másik serpenyőbe, és oszlassuk el egyenletesen vékony rétegben. Helyezzük a serpenyőt a tűzhelyre, és forrósítsuk fel közepes lángon. Ne keverjük! Legfeljebb a serpenyőt mozgassuk meg, hogy egyenletesen tudjon szétfolyni a cukor. Amikor aranysárgává válik, gyorsan mártsuk bele a külön előkészített egész diókat, és konyhai csipesszel szedjük ki száradni egy sütőpapírra. Ezekkel a diókkal fogjuk díszíteni a tortát.
- Szórjuk bele a durvára aprított, pirított diót a megmaradt karamellbe, keverjük el. A diós karamellát öntsük ki az egész diók mellé a sütőpapírra. Oszlassuk el egyenletesen, és hagyjuk kihűlni.
- Aprítsuk fel turmixgépben a diós-karameles egyenleget. Közvetlenül tálalás előtt szórjuk meg vele a torta felszínét, és díszítsük a karamellbe mártott egész dióval. Ha hamarabb megszórnánk a tortát, és visszatennénk a hűtőbe, a grillázs átnedvesedne és nem lenne ropogós.