Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Rendkívül pesszimisták a magyar cégek

A turisztikai ágazat cégei 50 százalékos bevétel-csökkenéssel számolnak. A legtöbb vállalkozás járulékcsökkentést és bértámogatást szeretne.

Tíz hazai cégből hat csökkenést vár az idei árbevételben tavalyhoz képest, három számít stagnálásra és csak egy számol növekedéssel – derül ki az SAP és a G7 közös felméréséből. A legjobban sújtott ágazat természetesen a turizmus-vendéglátás, az ágazati vállalkozások többsége bő 50 százalékos visszaesésre számít.

A gazdaság szempontjából létfontosságú gépjárműiparban sem rózsás a helyzet, a megkérdezett 14 cég közül csak egy számol azzal, hogy bevételei nem változnak érdemben, a többiek 10 és 50 százalék közti visszaesésre számítanak. Az IT-szektorból 40 cég töltötte ki a kérdőívet, ebből 3 számít bevétel-növekedére, a maradék pedig érdemi csökkenéssel kalkulál.

A legjobban – nem meglepő módon – a magánegészségügy és a kiskereskedelem ítéli meg a helyzetet.

A szektorok eltérő érintettsége jól nyomon követhető az elbocsátásokon. A turizmus-vendéglátás vállalkozásainak 80 százaléka bocsátott el munkavállalót, a maradék 20 százalék pedig létszámstopot hirdetett. Az érintett cégek jellemzően dolgozóik felé-kétharmadától váltak meg. A gépjárműiparban minden második cégnél rúgtak ki munkavállalókat, az IT-szektorban viszont csak a cégek tizede vált meg munkaerőtől, harmaduk még növelte is a létszámot.

A cégek válaszoltak arra a kérdésre is, hogy milyen segítséget tartanának legészszerűbbnek: elsöprő többségben voltak

a járulékcsökkentésre és az elbocsátásokat megelőzésére adott bértámogatásra voksolók.

Oszd meg!