Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Vezess.hu

Renault, Opel, Suzuki – ezekre a márkákra kaptak rá leginkább a hazai autótolvajok

Tovább csökkent az autólopások száma az idei év első felében, de új kedvenceik vannak a bűnözőknek. A német prémiummárkákból alig vittek el idén, leginkább az idős, védtelen autókra vadásznak a tolvajok, akik között egyre több az amatőr.

Új trendek uralkodnak az autótolvajok között, derül ki a Vezess autós szaklap friss összeállításából. 2019 első félévében a lopások száma csökkent, legalábbis a NAKE (Nemzetközi Autóvadász Egyesület) nevű civil szervezet adatai alapján: az elmúlt hónapokban 80 jármű eltulajdonításáról kaptak bejelentést, 2018 egészében 182, 2017-ben 199 autó eltűnését rögzítették.

A NAKE listája azért értékes, mert, mint a Vezess írja, a rendőrség nem készít statisztikát az ellopott modellekről, csak a márkákról vannak nyilvános adataik. Ez alapján új kedvenceik vannak a bűnözőknek, a meglovasított modellek között idén a listát vezető Renault Mégane tavaly az első 15-ben sem volt benne, a mostani listán harmadik Suzuki Swift pedig a 13. helyről ugrott előre. Az ezüstérmes Opel Corsa két helyet lépett előre.

A fővárosban továbbra is a fiatalabb, értékesebb autókat keresik, de újdonság, hogy a Budapestről egyre jobban kiszorított tolvajok országszerte lopni kezdték a kocsikat. Teret nyernek köztük az amatőrök, akik az egyszerűbben, számítógépes technika nélkül elvihető, korosabb kocsikat kezdték lopni vidéken.

Az autótolvajok körében legnépszerűbb modellek listája:

1. Renault Mégane
2. Opel Corsa
3. Suzuki Swift
4-5. Ford Focus / Ford S-Max
6-10. Ford Mondeo / Opel Astra / Renault Fluence / Skoda Octavia / Volkswagen Golf

Borítókép: Vezess.hu

"Minden szakma a laikusok elleni összeesküvés."