Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Fabian Grohs // Unsplash

A technológia miatt Magyarországon is olcsóbb lesz majd építkezni?

Robbanásszerű hatékonyságot és olcsóbban fenntartható ingatlanokat hozhat magával a magyar ingatlanpiacon is felbukkanó technológián alapuló forradalom, a proptech.

A magyar ingatlanpiacra is betört a nemzetközi szinten már egyre nagyobb jelentőségű proptech (property technology), amely a digitalizációt állítja a szektor szolgálatába. A proptech első körben a kereskedelmi ingatlanoknál hozott látványos eredményeket, emiatt az ingatlanba beruházók mellett ugrásszerűen növekedhet az épületeket, irodákat használó, bérlők cégek hatékonysága – derül ki az ingatlan.com összeállításából.

Ami a pénzügyi piacon a fintech, az lesz az ingatanpiacon a proptech.

Enyhülő költségek, csökkenő energiafelhasználás

A portál szakemberei szerint a technológiai fejlődés az ingatlanpiacon is egyre látványosabb és a hatékonyság mellett jelentős megtakarítást is eredményezhetnek. A KPMG tanácsadó cég nemzetközi felmérése szerint a digitalizáció előnyeivel a vállalatvezetők 29 százaléka is tisztában van, szerintük

a proptech térnyerése miatt az építkezések költségei is jelentősen csökkennek majd.

A protech jelentősen javítja az ingatlanok, irodaházak, raktárépületek energiafelhasználását a beépített szenzorok által összegyűjtött adatok alapján, például lekapcsolja a világítást, ha az adott emeleten már nem dolgozik senki. Az eszközök távolról is vezérelhetőek, így akár mobil eszközök segítségével is koordinálható például az irodaháza fűtési és világítási rendszere. A teljes kereskedelmi ingatlanpiacon a módszer költséghatékonysága milliárdokban mérhető, ráadásul az üzemeltetés energiahatékonyabbá és olcsóbbá teheti a lakóingatlanok fenntartását is.

Viszlát, kihasználatlan parkolók!

Az ingatlan.com elemzése szerint a protech a nemzetközi piac térnyerése után a magyar piacon is jelentős változásokat hozhat, és fontos fejlődésre lehet számítani az elkövetkezendő két évben. A digitalizáció által nyújtott megoldásoknak hála a hatékonyságcsökkentés a szélesebb értelemben vett ingatlanpiac ökológiai lábnyomát és a káros-anyag kibocsátását is csökkengeti. Egy hazai startupnak hála például már Budapesten is létező megoldás, hogy az okostelefonos alkalmazással megtaláljuk a kihasználatlan parkolókat.

Hasonlóan erre a piacra lő egy másik, a Forbes.hu által nemrég bemutatott startup, mely a kulcsokat váltja ki okostelefonos alkalmazással – a Nold Open szintén a kereskedelmi ingatlanok piacán nőhet nagyra.

Az okosotthon a céljuk, a kulcsokkal kezdték – mit nyit ki a magyar startup?

Fotó: Fabian Grohs // Unsplash

Oszd meg!