Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Programozóból a Microsoft igazgatója, majd a világ egyik legbefolyásosabb felesége és női élharcosa lett – így nőtte ki Melinda Gates a férje árnyékát

Férfiasnak tartott munkában csinált szép karriert, három gyereket szült a világ negyedik leggazdagabb emberének, és férjével együtt felépítette a világ talán legjelentősebb magánalapítványát. És közben megküzdött azzal, hogy egyenrangú félként élhessen Bill Gates mellett.

Az 56 éves Melinda és a 65 éves Bill Gates válnak – ezt amerikai idő szerinti hétfő este óta az egész világ tudja, hiszen döntésüket két, betűre azonos Twitter-üzenetben mindketten ugyanabban a pillanatban nyilvánosságra hozták. 27 év után jutottak erre az elhatározásra, és mint maguk is írják, sokat és régóta próbáltak tenni kapcsolatuk megjavításáért, de az menthetetlenül elromlott.

Az őket közelebbről ismerők – amerikai lapok által idézett források – szerint valóban évek óta voltak problémáik, és bár kívülről aligha lehet belelátni két másik ember kapcsolatába, úgy tűnik, két nagyon erős személyiség küzdelmes együttélése ér most véget.

Két olyan emberé, akiket – három gyerekükön túl – számtalan közös érdeklődés köt össze az informatikától, a világ nagy problémáira, a gyerekszegénységre, a fejlődő országokat sújtó éhezésre, a klímaváltozás hatásaira való érzékenységen át az ezek ellen való tenni akarásig és jótékonykodásig, miközben a sokáig férje árnyékában élő Melinda Gatesnek nagyon erős saját agendája is van.

Az évek, évtizedek során egyre markánsabb szószólójává vált a nők jogainak, a női egyenjogúságnak, a nők érvényesülésének és felemelkedésének, és bár több interjúban elmondta, hogy mennyire szerencsésnek érzi magát, amiért Bill oldalán minden lehetősége megvan, és mert férje is segít a gyereknevelésben és a házimunkákban, időnként arról is beszélt, hogy neki is meg kellett tanulnia kiállnia magáért és kivívnia az egyenrangú partner státusát.

Az egyik első női programozó

A Texasban felnőtt Melinda Gates majdnem véletlenül került a Microsofthoz. Végzett egyetemistaként, a Duke University MBA programja után, 1987-ben az IBM dallasi központjában készült éppen elhelyezkedni, de még elnézett egy másik állásinterjúra „egy kicsi céghez”. Nyílt lapokkal játszott, ezt az IBM HR-esének is elmondta, aki kissé szokatlanul maga ellen kampányolt, és azt javasolta Melindának, ha a Microsoftnál állást kaphat, mindenképpen azt fogadja el, sokkal jobbak lesznek a lehetőségei.

Meg kellett küzdenie az egyenrangú státuszért. Fotó: Twitter

Kevés nő dolgozott akkor a Microsoftnál, a hirdetésre jelentkezők közül is Melinda volt az egyetlen nő – őt gyerekkora óta érdekelte a matematika és az informatika.

Az Apollo-programon dolgozó mérnök apja révén rakétakilövéseken nőtt fel (az űrhajók felemelkedésének pillanata mindig lenyűgözte, sokkal később önéletrajzi könyvének címéül is azt választotta, hogy The Moment of Lift, bár ez már az ő saját és úgy általában a nők felemelkedéséről szól, ezért magyarul A nő helye címen jelent meg).

Az iskolában emelt matekra járt, szüleinek már a nyolcvanas években volt otthon egy Macintosh gépük, és ő maga is programozást és közgazdaságtant tanult az egyetemen. Karrierje így gyorsan emelkedett, néhány év alatt a Microsoft ezer embert irányító egyik üzletágának igazgatója lett.

Pro-kontra érvek a nősülésnél

Melinda könyvéből ismerjük Bill Gates-szel való megismerkedésük pillanatát, ezt most a CNN is felidézte. Egy üzleti vacsorán találkoztak, nem sokkal azután, hogy Melinda dolgozni kezdett a Microsoftnál.

„Később értem oda, már az összes asztal foglalt volt, kivéve egyet, ahol két szék árválkodott. Leültem az egyikre, pár perccel később Bill a másikra.”

Bill Gates ekkor már évek óta a Microsoft vezérigazgatója volt, és friss milliárdos, éppen 1987-ben került fel először a leggazdagabb amerikaiakat felvonultató Forbes-listára.

Melinda és Bill az üzleti vacsora utáni hetekben egyszer még véletlenül egymás mellett parkoltak a cég székháza előtt, ekkor Bill randira hívta Melindát, de még jó pár év eltelt, amíg 1994-ben Hawaiin házasságot kötöttek. Melinda erről is mesélt egy 2019-es interjúban a The Sunday Times of Londonnak. Egyrészt kiderült, hogy egyszer azon kapta erősen analitikus agyú leendő férjét, hogy egy fehér táblára pro-kontra érveket sorakoztat a nősülés mellett és ellen, másrészt azt is elmondta:

„Amikor azon tipródott, hogy elvegyen-e feleségül, teljesen világosan elmondta, hogy a kérdés nem rólam szól, hanem arról, hogy megtalálhatja-e az egyensúlyt a munkája és a magánélete között”.

„Meg kellett tanulnunk, hogy legyünk egyenlők”

Változtassuk meg a világot a nők erejével! – ez Melinda Gates könyvének alcíme és központi gondolata, de ennek jegyében hozta létre Evoke nevű szervezetét is, amely a nemek közötti egyenlőségért küzd. 2015-ben alapított befektetési és inkubációs cége, a Pivotal Ventures portfóliójába is a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése és a nők helyzetbe hozása érdekében válogat befektetéseket, mert mint egyszer megfogalmazta:

„A világ lassan ráébred, hogy egyikünk sem tud előrelépni, ha énünk egyik felét visszafogják. A nők társadalmakat képesek átalakítani, ha felhatalmazást, jogokat, befolyást kapnak”.

Ahogy egy korábbi CBN interjúban elmondta, könyvének azokat a részeit írta meg a legnehezebben, amelyek az ő személyes küzdelméről szólnak. Arról az útról, amit házasságuk évtizedei alatt azért tett meg, hogy férjével egyenlőnek érezhesse magát. Itt nem csak vagy nem elsősorban olyasmikről van szó, hogy a házimunka és a gyereknevelés terhei kire hárulnak inkább, vagy hogy oszlanak meg.

A The Moment of Lift dedikálásán. Forrás: Twitter

Ilyen szempontból Melinda korántsem szélsőséges feminista, első gyerekük születése után meg is lepte a férjét, amikor eldöntötte, nem megy vissza dolgozni. Többször beszélt arról is, hogy bár csúcsmendzser, csúcsbefolyásos férjéről kezdettől tudta, hogy a munkája mekkora szerepet játszik az életében, Bill szívesen segített az otthoni munkákban.

A Business Insidernek elmondta, hogy annak idején férje hetente kétszer vállalta, hogy beviszi a gyerekeket az iskolába, mielőtt munkába megy. Utóbb kiderült, ezzel több családban tematizálták a férjek bevonását, mondván, ha a Microsoft CEO-ja meg tudja csinálni, akkor az osztálytárs apuka is igazán bevállalhatja.

Inkább azt élte meg rosszul, ha a közéletileg vagy társadalmilag fontos kérdésekben mellőzöttnek érezte magát, hiszen Bill Gates Microsoft-alapító énjén túli legfontosabb ismérve, a filantróp tevékenysége kialakításában Melindának kulcsszerepe volt.

Veszekedéstől a közös dedikálásig

Egészségügyi programokat támogató első alapítványukat 1994-ben – házasságkötésük évében – hozták létre Melinda kezdeményezésére, a nevét Bill apjáról nevezték el William H. Gates Foundationnek.

Három évvel később amerikai könyvtárakat karoltak fel a Gates Library Foundation által, hogy minél több technológiai témájú kötet kerülhessen közgyűjteményekbe, 1999-ben oktatási célú jótékony szervezetet hoztak létre (Gates Millennium Scholars program), majd 2000-ben egy alapítványba vonták össze adományaikat és jótékony céljaikat, ez lett a Bill & Melinda Gates Foundation. Családi jó barátjukat, Warren Buffett befektető mogul támogatását is megnyerve néhány év alatt ez lett a világ legnagyobb jótékony célú magánalapítványa, 50-60 milliárd dollárral gazdálkodva.

A pár szétválása apropóján a Reuters most több idevágó részletet idéz Melinda könyvéből, például egy 2013-as epizódot, amikor Melinda arra kérte férjét, írják közösen az akkor már 13 éve vezetett alapítványuk éves összefoglaló levelét. „Óriási veszekedés lett belőle – mesélte el Melinda –, Bill nem értette, miért kellene változtatni valamin, ami szerinte évek óta jól működik.” Végül néhány bekezdést átengedett a feleségének, aki a fejlődő országokban élő nők fogamzásgátlásának problematikájáról írt, egy évvel később már a három fejezet egyikét Melinda szövegezte, 2015-ben pedig eljutottak oda, hogy közös aláírással küldték ki az alapítvány éves munkáját összegző levelet.

„Meg kellett tanulnunk, hogy hogyan legyünk egyenlők, és nekem azt is meg kellett tanulnom, hogy hogyan álljak ki magamért” – írta a magát eredendően félénknek és visszahúzódónak jellemző Melinda.

Megnyilatkozásai, tévéinterjúi alapján Melinda ma félénknek már biztosan nem tűnik, és könnyen lehet, hogy válásuk után még aktívabban hallatja majd a hangját. Az amerikai Forbes több éve a világ egyik legbefolyásosabb női között tartja számon, és ha túl lesznek a körülbelül 120-130 milliárd dollárra becsült Gates-vagyon – alapítványon kívül összegének – elosztásán, akkor saját jótékony céljait még nagyobb súllyal tudja majd érvényesíteni. És szinte biztosak lehetünk benne, hogy elsősorban az elnyomott helyzetben élő nők jogaiért és lehetőségeiért fog küzdeni.

Borítókép: Twitter

Oszd meg!