Fotó: Bill Gates // kép: Bill Gates hivatalos Facebook-oldala
Legyél jobb!

Mi történik, ha Bill Gates munkára jelentkezik a Microsofthoz? – 3 erős állásinterjú válasz a világ egyik leggazdagabb emberétől

Forbes
2020. november 11. 4 perc olvasás

Bill Gatesnek kisujjában van, hogyan kell felépíteni a legjobb csapatotokat, ezreket vett fel a Microsofthoz és a Bill & Melinda Gates Alapítványhoz is. De mi van akkor, ha fordul a kocka és neki kell meggyőznie valakit egy állásinterjún arról, hogy felvegyék?

Stephen Curry NBA-sztár legújabb, State of Inspiration című Youtube-sorozatában szerepjátékra hívta Gatest. A világ egyik leggazdagabb emberének egy olyan fiatal szoftvermérnök bőrébe kellett bújnia, aki épp most felvételizik a Microsofthoz.

Gates tömör válaszai hasznosak lehetnek azoknak, akik karrierjük elején szeretnének bejutni egy jó munkahelyre. Az amerikai Forbes leírta az háromkörös interjú kivonatát, valamint levonta a mondanivaló tanulságait is. Mi most rövidítve közöljük.

S. C.: Mit gondol, miért pont Önt kéne választanunk?

B. G.: Nézze csak meg a kódokat, amiket írtam! Ezek messze túlmutatnak azokon, amiket az óráimon tanultam. Úgy érzem, egyre jobb és jobb lettem, érdemes figyelembe venni, mennyire ambiciózus voltam.

Szerintem, jól tudok együtt dolgozi az emberekkel. Lehet, hogy talán keményen kritizálom a munkáikat, de összességében szeretek csapatban lenni. Szeretem az ambiciózus célokat és szeretek arra is gondolni, mit hoz a jövő.

A szoftver pedig klassz.

Gates tömör. Csupán 30 másodperc alatt röviden tálalja az interjúztatónak, hogy miért ő lenne a jó választás. Nem használ magasztos szavakat, azok nélkül is világos, mennyire lelkes a feladat iránt. Becsvágya kiderül abból, hogy jóval több tudást szerzett magától, mint az iskolában és, hogy a problémákat szereti csapatban megoldani. A hab a tortán az, mikor a végén mellesleg megjegyzi, hogy egyébként egy szuper szoftverről van szó.

Gates válaszából kirajzolódik, hogy számára is fontos a magas színvonal, amit az álláskeresők esetében is fontos kritériumnak tart. Elvárásainak mértékét akkor ismeri el, mikor kitér arra, hogy az alacsonyabb teljesítményt keményen kritizálja. Fontos azonban a folytatás is, mikor a csapatmunka fontosságáról beszél. Közben mosolyog, amivel a kritizálásról szóló megjegyzés élességén jelentősen tompít.

S. C.: Hogyan határozná meg az erősségeit és a gyengeségeit, és ezeket hogyan építené be a csapatába?

B. G.: Nos, nem olyan vagyok, aki sokat tud a marketingről, vagy jó értékesítő lenne. Azokat a munkákat szeretem, ahol magát a terméket hozzuk létre. Követem az ágazat történetét, és sokat olvastam a múltbéli hibákról.

Ha a csapatában vannak olyanok, aki értenek az ügyfelek nyelvén, jók az értékesítésben és a marketingben, nagyon szívesen dolgozok velük, ám én magam nem vagyok jó ezekben.

Ebben a 30 másodpercben Gates pontosan tisztázza erősségeit, és a csapatban betöltött szerepét. Nem marketinges vagy értékesítő munkára jelentkezett, ő egy mérnök, ez az, amit szívből tud csinálni. Gates nem sumákolja el a gyengeségeit sablonválaszokkal, egyszerűen elmondja, mi az, ami nem neki való.

Mikor Gates az olvasásról és a múlt hibáinak tanulmányozásáról beszél, arra emlékezteti az interjúztatót, hogy számára mennyire fontos kérdés az örökös tanulás.

S.C.: Mik az elvárásai a fizetéssel kapcsolatban?

B.G.: Vállalom a kockázatot, mert úgy vélem, a cég remek jövő előtt áll. A készpénzfizetés helyett inkább a részvénycsomagot választanám.

Gates a rizikósabb opciót választja, ami sok mindent elárul róla. Azt sugalja, hogy szeret kockáztatni, emellett nagyon hisz a cégben.

A fotón: Bill Gates // kép: Bill Gates hivatalos Facebook-oldala