Fotó: Fotó: Irwan / Unsplash
rövid hír

Tízezreket érinthetnek a covid utáni szívproblémák

Forbes
2022. január 31. 2 perc olvasás

Érdemes megejteni egy kardiológiai szűrést a covidon átesetteknek 4-6 héttel a fertőzést követően, akkor is, ha a betegség enyhe lefolyású volt.

Sok fiatal, egészséges felnőtt küzd szívproblémával a covid után, áll az Affidea magánegészségügyi szolgáltató szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményébe. Szívburok- és szívizomgyulladás, ritmuszavar, koleszterinszint emelkedés, trombózis, magas vérnyomás jelentkezhet azoknál, akik a delta variánssal fertőződtek meg a covid legutóbbi (negyedik) hullámában. Amerikai kutatás igazolta, hogy a 20 év alatti fiataloknál 6-szor gyakrabban alakul ki szívizomgyulladás a betegség nyomán, mint egyébként.

A közlemény egy főiskolai sportolókat vizsgáló szív MR programra hivatkozva azt írja, a volt covidbetegek 46 százalékánál találtak szívizomgyulladásra vagy korábbi szívizom-sérülésre utaló bizonyítékot, annak ellenére, hogy egyikük sem került kórházba; sőt a programban résztvevők felénél csak enyhe tünetek jelentkeztek. Egy másik amerikai kutatásban 20-50 év közötti, covidon átesett pácienst szűrtek a fertőzés után 3 hónappal, és 78 százalékuknál fedeztek fel valamilyen kardiovaszkuláris problémát. Az Egyesült Államok egészségügyi hivatala, a CDC hivatalos felmérése szerint a delta variáns miatt hosszú covidban szenvedő betegek 40 százalékánál fordul elő szívburok- vagy szívizomgyulladás 70 nappal a fertőzés után.

Mindezekből kiderül, hogy a veszélyes kardiovaszkuláris problémák nem csak a kórházban kezelt betegeket és az idősebb vagy krónikus betegséggel küzdő pácienseket érintik, hanem az egészséges, fiatal felnőtteket is. Magyarországon az elmúlt három hónapban a delta variáns uralta a járvány negyedik hullámát, amelyben több százezer ember fertőződött meg. A fentiek tükrében több tízezer volt COVID-betegnél jelentkezhetnek kardiovaszkuláris problémák.

A covidon átesetteknek emiatt érdemes kardiológiai szűrésre menni 4-6 héttel a fertőzést követően, melynek része egy nyugalmi EKG vizsgálat, vérnyomásmérés és szívultrahang – de javasolt egy általános nagy labor is, amelyből kiderülnek az esetleges rizikófaktorok (például a kóros vérzsír értékek).

A kivizsgálás különösen fontos azok esetében, akik rendszeresen sportolnak, mert egy rejtve maradó szívizomgyulladás akár végzetes is lehet.

Fotó: Irwan / Unsplash