Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Jamie Street // Unsplash

Pörgős lesz az évkezdés az újlakás-piacon, egyszerűsítik a bejelentéseket

A szigorított energetikai követelmények csak később lépnek életbe, február elejéig pedig a bejelentési folyamat is egyszerűbb lesz.

Több új szabály könnyíti a lakásépítők helyzetét. A nagyobb családi házakat és

a maximum ezer négyzetméteres, hatlakásos társasházakat is egyszerű bejelentéssel lehet építeni,

a most megjelent rendelet szerint február elejéig. Emellett az új építésű ingatlanok közel nulla energiafogyasztását előíró határidő is későbbre tolódott – közölte az ingatlan.com.

A korábbi szabályozás szerint januártól csak közel nulla energiaigényű lakóingatlant lehetett volna átadni.

Az új szabály szerint azonban csak 2021 júliusától lép életbe a szigorítás.

A határidő meghosszabbítása miatt az építtetők és a vevők sem kerülnek nehéz helyzetbe, ha esetleg ha az esetleges csúszások miatt az átadás a következő évre tolódik, a bejelentés egyszerűsítése miatt pedig jobban ki lehet majd használni az 5 százalékos áfát.

Forrás: ingatlan.com

Az ingatlan.com szerint ez lendületes évkezdést hozhat az újlakás-piacon, ami jól jön a járvány miatt megtorpanó lakáspiacnak. Többek között a most megjelent új szabályoknak valamint az állami támogatások bővítésének, köztük a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfa újbóli bevezetésének is köszönhető az építkezési kedv.

Borítókép: Jamie Street // Unsplash

Oszd meg!