Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

pewdiepie

PewDiePie 50 ezer dollárral kért volna bocsánatot a rasszizmusáért, de meggondolta magát

Visszavonta 50 ezer dolláros adományát PewDiePie, miután a rajongói felháborodtak a világ legtöbb feliratkozójával büszkélkedő egyéni youtuberének jótékonyságán – írja a The Guardian.

A svéd vlogger egy promóciós üzlet bevételét ajánlotta fel az Anti-Defamation League (ADL) nevű, antiszemitizmussal és rasszizmussal küzdő szervezetnek, hogy így kérjen bocsánatot korábbi viselkedéséért.

Budapestről posztolt a világ egyik legtöbbet kereső youtubere, PewDiePie

Szándékát egy videóban jelentette be, mivel viszont ez feldühítette a rajongótábora egy jelentős részét, egy újabb videóban azt mondta:

„Elkövettem azt a hibát, hogy olyan szervezetet választottam, amit ajánlottak nekem, nem pedig olyat, amiért valóban elkötelezett vagyok. Ez 100 százalékig az én hibám.”

Az ADL egyébként csak annyit tudott az ígért adományról, amennyit PewDiePie a videójában elmondott. Azon túl a nonprofit szervezet bevallása szerint nem hallottak a videósról.

PewDiePie, polgári nevén Felix Kjellberg a augusztusban érte el a 100 milliós youtube-feliratkozószámot. Ekkora tábora egy másik egyéni videósnak sincs. A rajongói által csak Pewdsként emlegetett fiatalember az amerikai Forbes youtuber-listáján a 9. helyen szerepelt, 2018-ban 15,5 millió dollárt keresett.

Jake Pault lenyomta egy hétéves kisfiú: ők 2018 legjobban kereső youtuberei

A nehezen vitatható sikernek azonban árnyoldala is van. Kjellberg több olyan videót is kiadott a keze alól az elmúlt években, amikben rasszista és antiszemita üzenetek szerepeltek – később mindegyiket viccnek titulálta, majd többször bocsánatot kért. A botrányokat a karrierje is megsínylette, a Youtube és a Disney is felbontott vele egy-egy szerződést.

Bár idén már nem sokan foglalkoztak az egy-két éves sztorikkal, PewDiePie megkérdőjelezhető viselkedése ismét fókuszba került, mikor a Christchurch-i lövöldöző, aki élőben közvetítette 51 ember kivégzését, név szerint említette a videóst. „Iratkozzatok fel PewDiePie-ra!” – rikkantotta Brenton Tarrant szélsőjobbos terrorista, mielőtt egy mecsethez hajtott, és lövöldözni kezdett.

PewDiePie vs. T-Series – egy indiai csatorna beelőzte a legnépszerűbb youtubert

Tarrant ezzel arra az épp futó kis versenyre célzott, ami PewDiePie és a bollywoodi filmjeleneteket megosztó T-Series nevű cég csatornái között zajlott a százmilliós elsőbbségért. Kjellberg később azt mondta, fizikai rosszullét kapta el, mikor megtudta, hogy a gyilkos őt hozta szóba – ezt követően több régi videóját is elérhetetlenné tette.

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.