Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Forrás: YouTube

Jake Pault lenyomta egy hétéves kisfiú: ők 2018 legjobban kereső youtuberei

 A youtuberek jöttek, láttak, és milliókat kaszáltak idén is – az amerikai Forbes pedig összeszedte, a platform hírességei közül kik kerestek a legjobban 2018-ban. A lista hozott pár meglepő fordulatot, bár PewDiePie és a Paul-tesók természetesen szerepelnek rajta.

A Forbes listája kizárólag 2018-as bevételeket jelöl, azokat is bruttóban, tehát adót, ügynököt, macskakaját nem vontak le belőlük. Bár ezek az emberek elsősorban videózásban utaznak, fontos tudni, hogy sokuknak saját ruhamárkája, merchandise-a, és ki tudja, még milyen vállalkozásai, együttműködései vannak, így a lenti összegek nemcsak a videókból befolyó reklámbevételt, hanem ezek  becsült összegét is magukban foglalják.

Na lássuk, kik káromkodták-vicceskedték-szakértették össze a legtöbb pénzt idén!

10. Logan Paul

14,5 millió dollár
18,6 millió feliratkozó

Az idősebb (23 éves) Paul-tesónak nem volt jó éve, mert egy alapjáraton botrányos Japán turistavideo-sorozatát azzal zárta, hogy megmutatott egy fáról lógó halott férfit a sok ott elkövetett öngyilkosság miatt hírhedt Aokigahara-erdőben (eközben egy szokatlanul hülyén kinéző kalapban viccelődött). A YouTube és a legnagyobb reklámpartnerei elpártoltak tőle, de később bocsánatot kért, és végül csak befért az idei top 10-be. Logan vlogger, zenész, mindenes, eredetileg a Vine legnagyobb sztárjai közé tartozott, de a platform halálakor átállt YouTube-ra, ahol az öccsével, Jake-kel verseng a népszerűségért. Saját ruhamárkája, a Maverick nagy népszerűségnek örvend, amikor pedig nem videózik vagy a cégeit menedzseli, más híres youtuberekkel száll ringbe, méghozzá szó szerint.

9. PewDiePie

15,5 millió dollár
73,5 millió feliratkozó

Forrás: Forbes

Loganre egy teljes millióval vert rá a 29 éves svéd Felix Kjellberg, aki sokáig minden idők legtöbb feliratkozójával rendelkező youtubere volt, többek között ő lépte át elsőként az 50 milliós határt – aztán jöttek az indiaiak, Pewds pedig most is harcol az elsőségért, de ez már egy másik történet. A több mint 73 millió néző által követett videóst sem kerülték el a botrányok, többek között rasszizmussal és antiszemitizmussal vádolták az egyre nehezebben meghatározható műfajban tevékenykedő youtubert. Ez Felixet annyira nem zavarja, pedig vitatható viselkedése más youtuberek karrierjére is rányomta a bélyegét: a svéd fenegyereknek nagy szerepe volt a platform üzleti stratégiáját alapjában megrengető Adpocalypse bekövetkeztében.

8. Jacksepticeye

16 millió dollár
20,8 millió feliratkozó

Forrás: Forbes

Az 27 esztendős ír Seán McLoughlin jórészt videojátékos anyagokat gyárt, és bár káromkodik, mind a kocsis, nemcsak, hogy sokan nézik, de még az alapvetően családbarát Disney sem átallt lepaktálni vele. Nemcsak YouTube-on aktív, a Twitch-csel is együttműködik egy exkluzív játékstreamelős sorozat erejéig. Annak ellenére, hogy jól él belőle, ismert kritikusa a YouTube stratégiájának, legutóbb az interfész változtatásai miatt szólalt fel.

7. Vanoss Gaming

17 millió dollár
23,9 millió feliratkozó

Forrás: Forbes

A 26 éves kanadai Evan Fong elsősorban népszerű videojátékokat mutogat, az Assassin’s Creed és a Call of Duty nagy kedvencei, ezen felül pedig rapperként is szeretne érvényesülni, igaz, a bevétele még nem a zenészi karrierjének köszönhető. Legnépszerűbb videói a Garry’s Mod című szoftverrel készültek, ezekben ismert videojátékos karakterek kerülnek szürreális szituációkba.

6. Markiplier

17,5 millió dollár
22,4 millió feliratkozó

Forrás: Forbes

A 29 esztendős, hawaii származású Mark Fischbach is jórészt videojátékokkal szórakoztatja a közönségét, és elsősorban arról ismert, hogy mindig nagyon jókedvű. A botrányokat kerüli, igyekszik családbarát tartalmat előállítani, és majdnem az összes létező közönségtalálkozón ott van. Sokat jótékonykodik, 2017-ben 422 ezer dollárt gyűjtött össze beteg gyerekeknek.

5. Jaffree Star

18 millió dollár
11,4 millió feliratkozó

Forrás: Forbes

A 32 éves, alapvetően zenészként befutott Jeffrey Lynn Steininger sminkvideókban utazik; egyszersmind ő az első olyan szereplő a listán, aki nem foglalkozik videojátékokkal. A magát csak szépségmogulként aposztrofáló fiatalember extravagáns stílusa sokaknál kiveri a biztosítékot, szakmailag azonban elismert: Jaffree Star Cosmetics nevű szépségipari cége 100 millió dolláros árbevétellel büszkélkedhet. A férfi szokatlan életstílusát egyébként a portrévideóiról híres Shane Dawson is bemutatta, betekintést nyújtva a rózsaszín Lamborghini és dizájnercuccok mögötti mindennapokba.

4. DanTDM

18,5 millió dollár
33,2 millió feliratkozó

Forrás: Forbes

Forrósodik a talaj: a 27 éves brit Daniel Middleton tavaly első volt a listán a maga 16,5 millió dolláros 2017-es bevételével, de az ahhoz gyűjtött további 2 millió dollár idén már csak a negyedik helyre volt elég. Dan is játékvideókat készt, elsősorban Minecraftben utazik, ami egy alapvetően gyerekeket célzó program; de persze készül videó Pókemberről, a Pokémonokól, bármiről, amit megnéznek az emberek. Egyben ő az utolsó gamer youtuber a felhozatalban.

3. Dude Perfect

20 millió dollár
36,8 millió feliratkozó

Forrás: Forbes

Van remény, nemcsak játékokkal, sminkkel és trollkodással, hanem bizony sporttal és ügyességgel is lehet nézettséget (vele pedig milliókat) szerezni! A Dude Perfect (szabadon „tökéletes csávó”-nak lehetne fordítani) egy ötfős formáció, aminek tagjai látványos és kifejezetten nehéz trükköket adnak elő. A labdaszörfözés világrekordjának megdöntése vagy az élelmiszerbolti vásárlók sztereotípiainak bemutatása csak kiemelt példák, van itt még élő Battle Royale, pingpongtrükk-oktatás és DVD-célbadobás is. Na jó, néha a sportkolosszusok is játszanak ezt-azt, de csak ha meg lehet bolondítani a dolgot valami eszelős mutatvánnyal. Még a saját virtuális focibajnokságuknak is fizikai tétje van.

2. Jake Paul

21,5 millió dollár
17,6 millió feliratkozó

Forrás: Forbes

Logan 21 éves kistesója saját valóságshow-t rendezett be luxusházában, ahol eszelős (bár megrendezett) átveréseket és mutatványokat forgat válogatott barátai társaságában. Emellett vloggerkedik, rappel, táncol, sportol, tulajdonképpen mindent csinál, és ezzel (na meg a rengeteg tőle vásárolható vacakkal) nagyon jól keres. Jake egyébként a magas nézettsége és bevétele ellenére kifejezetten megosztó figura, sokan szociopataként hivatkoznak rá, bár ezt a Jaffree Star életét is bemutató Shane Dawson végül egy maratoni portrésorozatban cáfolta meg. Jake a pénze jó részét félreteszi, legfőbb hobbija az autók.

1. Ryan ToysReview

22 millió dollár
17,3 millió feliratkozó

Forrás: Forbes

És akkor íme a győztes, a hétéves Ryan, akinek a szülei készítettek YouTube-csatornát, hogy a kisfiú mindenféle jópofa játékokat mutasson be rajta, játsszon velük, érezze jól magát… és közben a család baromi nagyot kaszáljon. A lista meglepetésnyertese egyébként már kisgyerekként is kész birodalommal rendelkezik, egyik legfőbb partnere a Walmart, az igazi kérdés pedig, hogy mihez kezd majd kamaszkorában a hihetetlen népszerűséggel.

Képek: Forbes.com

Oszd meg!