Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kiszállunk a brüsszeli vakcinabeszerzésből, megszűnik az ingyenes parkolás

Magyarország nem vesz részt a brüsszeli vakcinabeszerzés következő körében, pünkösd után megszűnik az ingyenes parkolás, addig is a pünkösdi hétvégén meglehet az 5 millió beoltott, ami után további lazítások jönnek. Ezeket pénteken jelenti be Orbán Viktor.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón beszélt mindezekről. Az MTI beszámolója szerint azért szállunk ki az európai uniós vakcinabeszerzések következő köréből, mert

Magyarországnak több mint 10 millió nyugati vakcina áll rendelkezésére, amelyekkel egy harmadik oltás szükségessége esetén mindenkit újra tudnak oltani, ráadásul keleti vakcinák is rendelkezésre állnak.

Az oltási program 5 millió beoltott felett le fog lassulni, még annál is jobban, mint 4 millió után. „Talán 5,5, ha nagyon optimisták vagyunk, 6 millió oltásig még el tudunk jutni”  közölte a miniszter. 

Az unió nélkül is van elég oltóanyagunk

Különböző szakmai álláspontok léteznek, de minden oltóanyag legalább 9 hónapig védettséget nyújt – közölte. A tárcavezető kiemelte, hogy az Európai Unió beszerzésében 19 millió Pfizer-vakcinát kellene megrendelni és kifizetni, függetlenül attól, hogy szükség lesz-e az oltóanyagokra. Ebben a “120 milliárdos kalandban” Magyarország nem tud részt venni,

azért sem, mert 2022 második felétől jó eséllyel megfelelő mennyiségben tud majd saját vakcinát előállítani Debrecenben, az új gyárban hangsúlyozta.

A kormány éppen ezen a héten jelentette be, hogy száz nap múlva lerakják Debrecenben a magyar oltóanyaggyár alapkövét és 2022 végén kezdődhet meg a gyártás az intézményben.

Jövőre már el is készülhet a magyar koronavírus elleni vakcina, 2022-ra saját gyárunk is lesz

 

Az uniós beszerzésekkel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, Magyarország tudomásul veszi, hogy az Európai Uniónak van egy közös vakcinabeszerzési programja, de mi kellő tartalékot halmoztunk fel. Az immunizációs program lelassulásának egyik oka, hogy az oltásra regisztráltak harmada-fele kapott védettségi igazolványt betegség miatt. Ők vélhetően beoltatják majd magukat, de nem sietik el  mondta.

Szó volt arról is, hogy a május közepe óta elérhető védettségi applikáció tartalmazni fogja a második oltás időpontját is, és bármilyen adat feltöltésére „egy-két nap alatt képesek vagyunk”.

A hitelmoratóriumot meghosszabbítják, az ingyenes parkolást nem

A kormány nem hosszabbítja meg a vasárnap éjfélkor lejáró ingyenes parkolást, keddtől (május 25.), vagyis pünkösd után újra fizetni kell. Erre már egyre több önkormányzat kérte a kormányt,  tekintettel az ingyenes parkolás miatti tetemes bevételkiesésre. A hitelmoratórium azonban meghosszabbodik augusztus 31-ig.
 

Mivel Magyarországon a pünkösdi hétvégén meghaladja az 5 milliót a beoltottak száma, új intézkedések lépnek hatályba, ezeket pénteken délelőtt jelenti be a miniszterelnök. 

Oszd meg!