Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Gigi // Unsplash

Peking direktívái alapján cenzúráz a kamaszok egyik kedvenc appja, a TikTok

Felhasználói elé helyezi Peking akaratát a kínai zenés közösségi app TikTok, amit világszerte kamaszok milliói használnak – derítette ki a The Guardian.

A TikTok felett egy pekingi központú vállalat, a Bytedance áll, ez a cég vásárolta fel az app elődjének számító Musica.ly-t 2017-ben, egymilliárd dollárért. A TikTok alkalmazás lényege, hogy rövid zenés videókat oszthatnak meg vele a felhasználók – valahogy úgy, ahogy a szép emlékű Vine-on.

A TikTok világszerte népszerű, 500 milliónál is több felhasználója van, köztük rengeteg kamasz.

A hongkongi tüntetések és zavargások idején vált gyanússá egyes felhasználóknak, hogy a rendszerből így vagy úgy, de eltűnnek az olyan tartalmak, amik – a maguk hóbortos és korlátozott módján – ezekre az eseményekre reflektálnak.

Nos, a gyanú nem volt jogtalan, a The Guardian ugyanis olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amik a TikTok cenzúrapolitikáját taglalják.

Ezek szerint a kínai kormány politikáját, kritikáját megfogalmazó dalocskák csak azoknak a felhasználóknak lesznek láthatók, akik posztolják azokat. Szintén nem kerülnek „adásba” a szeparatizmus, valláskritikát, kisebbségeket vagy országok közti konfliktusokat taglaló tartalmak.

Külön kategóriája van az „eltorzított és démonizált helyi vagy nemzetközi történelmi eseményeknek” – ezekre példákat is hoz a cég, ilyenek az 1998-as indonéziai zavargások vagy a kambodzsai népirtás.

Persze olyan tartalmak is vannak, amiket szimplán törölnek. Ide tartoznak az ősi kínai Falun kung spirituális tanai, vagy épp olyan vezetők nevei, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök, Barack Obama volt amerikai elnök, Abe Sinzo japán miniszterelnök, vagy épp az észak-koreai rezsimet vezető Kim-dinasztia tagjai.

A kiszivárgott dokumentumokra a Bytedance közleményben reagált. Azt írták, a szóban forgó policyk már nincsenek érvényben, mert elavultak, bevezetésük viszont azért volt szükséges, mert a platformon szerették volna elejét venni az esetleges konfliktusoknak.

Kép: Gigi // Unsplash

Ha tudnánk, mi a vége egy próbálkozásnak, nem neveznénk kísérletnek. A dolog természetéből adódik, hogy a kudarc benne van a pakliban. De néhány nagy siker elég ahhoz, hogy több tucat bukott projektet ellensúlyozzon.