Mika Baumeister / Unsplash
Fotó: A Janssen egydózisú vakcina hatékonysága is kielégítő. Forrás: Mika Baumeister / Unsplash
Üzlet

Lesújtó eredmény: 3000 pedagógus hagyhatja el a pályát a kötelező oltás miatt

Forbes
2021. november 30. 2 perc olvasás

Több mint háromezer pedagógus és több mint kétezer egyéb iskolai munkavállaló a következmények ismeretében sem akarja felvenni a kormányrendelet által előírt, kötelező oltást.

Lesújtó eredményre vezetett a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) felmérése. A szervezet azt akarta megtudni, hány pedagógust és más iskolai dolgozót kell majd pótolni a kötelező oltást miatt.

1522 intézmény válaszolt, egyharmaduk óvoda, egyharmaduk általános iskola, maradék egyharmadban pedig középiskolák, kollégiumok, művészeti iskolák, valamint a szakszolgálatok szerepeltek – írja a felmérés nyomán az Index.

Ebben az 1522 intézményben 5270 olyan pedagógus van, aki nem vette fel az oltást, közülük pedig 3338 olyan, aki a következmények ismeretében sem fogja.

Rajtuk kívül még 3289 olyan egyéb munkavállaló dolgozik az oktatási intézményekben oltás nélkül, 2081 pedig nem is tervez oltakozni.

Horváth Péter, az NKP elnöke szerint, mivel az elvárt oltásról szóló kormányrendelet az állami iskolákra vonatkozik, vélhetően a pedagógusokhoz hasonlóan ők is olyan magán- vagy egyházi intézményben folytatják a munkát, ahol a fenntartó egyénileg dönthet az intézkedés bevezetéséről.

Így éppen azokból az állami iskolákból vándorolnak el a dolgozók, ahol számos esetben már eddig is csak megfeszített tempóban, túlórákkal és helyettesítésekkel lehetett ellátni a feladatokat. Horváth Péter viszont hangsúlyozta: a felmérésből kiderült, hogy a többség számára érthetetlen, hogy a kötelező oltás bevezetése miért a fenntartótól, és miért nem a feladatoktól függ.

„Míg egyes intézményekben százszázalékos az átoltottság, máshol a dolgozók harminc-negyven százaléka nem vette fel az oltást. Ha az oltatlanok hatvan százaléka esetleg meg is gondolja magát,

januártól összességében a munkavállalók tíz-húsz százaléka kieshet, ami egyértelműen veszélyezteti a feladatellátást.

Emiatt a téli szünet után pánikhelyzet alakulhat ki, erre kellene valamiképp megoldást találni” – mondta Horváth Péter.

Mi is írtunk róla, hogy pedagógusok demonstrációt szerveznek a kötelező oltás ellen.