Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Pár jó tanács a vezetésről az amerikai Légierő első női főparancsnokától

Érzelmi intelligencia, segítségnyújtás és pihenés – ezek teszik a jó vezetőt. JoAnne S. Bass az első nő és az első ázsiai az Egyesült Államok Légierejének főparancsnoki pozíciójában – tudhat valami arról, hogyan kell felmászni a szamárlétrán. 

JoAnne S. Bass két területen is világelső volt: az első nő az amerikai légierő élén, valamint az első ázsiai ugyanebben a pozícióban. A TED-nek hosszú interjúban mesélte el, mi viszi őt előre nap mint nap és miért fontos, hogy a ranglétrán való felkapaszkodás közben másokat is magunkkal vigyünk.

Bass szerint egy vezető elsődleges tulajdonsága a magas érzelmi intelligencia.

Meg kell érteniük, hogyan működik a mindennapi gyakorlatban. Fel kell tenni a kérdést: „vajon megértettem, hogy a saját érzelmeimnek milyen hatása van mások, a beosztottjaim életére, érzéseire?” Mint mondja: ha erre időben rájön, sok felfájástól óvta volna meg magát.

JoAnne S. Bass, a Légierő főparancsnoka

JoAnne S. Bass, a Légierő Főparancsnoka

Nem volt nehezebb feljutnia a Légierő legmagasabb pozíciójába csak azért, mert nő, ugyanazokkal a kihívásokkal szembesült, mint a férfi kollégák. A legnagyobb kihívás ő maga volt – egyszerűen nem hitte el magáról, hogy eljuthat a hierarchia tetejére. Minden női kollégájának és általában minden nőnek azt ismétli: ne te magad légy az ok, amiért megragadsz egy szinten.

Ehhez egy egyszerű trükköt használ: mindig, amikor beragad egy szituációba, igyekszik egy lépéssel hátrébb lépni.

„Vajon van valami oka, hogy elakadtunk, vagy én magam vagyok az ok?”

Ezt a lépést mindennap megteszi, általában nap végén. De a gondolkodásban csak addig jut, hogy mi lehet a megakadás oka, nem vesződik sokat a „mit lehetett volna tenni” típusú merengésekkel.

Segíteni és felkarolni

Mindenki a saját útját járja, a saját versenyében vesz részt, erre kell koncentrálni, nem pedig a kollégákkal való versenyzésre. Állítja: jó mindig éhesnek maradni és nem szabad elfelejteni, hogy mindannyian csak tanulunk. És ne féljünk az utunk közben másokat is felkarolni és bátorítani. Ez utóbbi a hadseregben nagyon fontos.

„Ha előre megyek, de senki nem jön mögöttem, akkor valami baj van.”

Szóval ne féljünk az önfeláldozástól és a segítségnyújtásról, könnyen lehet, hogy egy adott szituációban a legjobb döntés a hallgatag segítség. „Figyelj rájuk, hallgasd meg őket.”

A jó vezető tudja, hogy ki kell állni, ha ég a ház

És ami még a jó vezető teszi: az olvasás. Olvasni minden áldott nap. Bass hosszan sorolja, milyen könyveket olvasott el a közelmúltban, a paletta az önfejlesztő könyvektől a szépirodalomig tart.

Amiről viszont senki sem feledkezhet meg, az a pihenés. Enélkül az ember kiég, legyen akár vezető, akár beosztott. Az alvás, a kikapcsolódás éppolyan fontos egy főnök életében, mint az utasítások kiosztása. „Az önmagadról való gondoskodás nem önzés, hanem szükségszerűség.”

Oszd meg!