Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Csányiék nem állnak le, Szlovéniában terjeszkedne az OTP

Szlovéniai bankok felvásárlásával jelenne meg az OTP az országban, írja a Világgazdaság Csányi Sándor elnök-vezérigazgatóra hivatkozva.

A szlovén sajtó az állami tulajdonban lévő Abanka felvásárlását valószínűsíti, de szóba került a francia Société Générale-csoport leányvállalataként működő SKB Banka bekebelezése is. Utóbbi nem lenne meglepetés, a régió több kisebb piacáról vonul vissza a francia nagybank, volt olyan leánycége, amit épp az OTP vásárolt fel. A lap ezzel kapcsolatban kérte ki szakemberek véleményét.

Az Abankáról a Concorde üzletágvezetője, Le Phuong Hai Thanh azt mondta a Világgazdaságnak, hogy meglepő lenne, ha az OTP kifizetné az akár egymilliárd euró fölé rúgó vételárát, mert „az eddigi tranzakciók – a bolgár leánybank kivételével – inkább könyv szerinti értéken vagy az alatt történtek”.

Ugyanakkor a terjeszkedés több szakértő szerint is jó üzlet lenne, Kemény Gábor, az Autonomous Research partnere úgy véli, ez a lépés „jelentősen megnövelheti az OTP eredménytermelő képességét” – ennek érdekben az osztalékcsökkentés sem elvetendő lépés a magyar bankóriásnál. Az OTP amúgy rekordot rekordra halmoz, a banknak nagyon jól megy, és ez nagy részben köszönhető a külföldi leánycégeknek.

Csányi Sándor örülhet: újabb rekordnyereség az OTP-nél

Az Abanka privatizációs tendere mindenesetre október óta él, lezárása júniusban várható, így ha valóban az állami bankra fáj az OTP foga, hamar cselekednie kell.

 

Oszd meg!