Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Csányi Sándor örülhet: újabb rekordnyereség az OTP-nél

Az elemzői várakozásokat is felülmúlta a féléves eredmény. És ehhez egyre többet tesznek hozzá a külföldi érdekeltségek is.

Augusztus 10-én, péntek hajnalban közzétette az OTP-csoport féléves jelentését a BÉT honlapján, amiből kiderül, hogy még az előzetes várakozásokat is felülmúlva

a magyar bankcsoport rekordnyereséget könyvelhetett el 2018 első félévében.

A teljes bankcsoport konszolidált korrigált adózott eredménye a magyar és külföldi operációkkal együtt meghaladta a 170 milliárd forintot, ez 17 százalékos növekedés a a 2017-es első félévi adatokhoz viszonyítva. Ez azért is nagy szám, mert 2017-ben történetének legjobb évét zárta a bankcsoport.

A magyarországi érdekeltségek eredményét húzta magával a történelmi mélypontra süllyedő munkanélküliség (április-június: 3,6 százalék) és a reálbérek növekedése, amik kedvezően befolyásolták a lakosság hitelfelvételi kedvét: a jegybank által publikált adatok alapján májusig a lakáshitelek állománya 24 százalékkal, a fogyasztási hitelek 43 százalékkal növekedtek. Az OTP Core teljesítménye a tavalyi év azonos időszakához képest 6 százalékkal javult, 95,4 milliárd forint lett.

A külföldi leánybankok hozzájárulása is nőtt az eredményhez, a tavalyi 33 százalékról 39 százalékra. A jelentés kiemeli az ukrán, az orosz és a bolgár érdekeltségek kiváló tőkearányos megtérülését.

Az OTP tavaly szerb és horvát bankot is vásárolt, ezeknek az eredményei most már látszanak a számokban, az integráció költségei miatt visszahúzták a csoport teljesítményét, ugyanúgy, mint a szlovák bankadó. A hathavi konszolidált működési költségek éves alapon 13 százalékkal nőttek, ha a Splitska és a Vojvodjanska bankok okozta költségnövekedés hatását kiszűrjük, akkor ez csak 6 százalék lett volna.

De a bevételek bővülése összességében még így is jóval meghaladta a működés költségnövekményét:

A bevételek 13,6 milliárd forinttal nőttek, a működési költségek 7,9 milliárd forinttal emelkedtek.

Az OTP-csoport a közelmúltban tovább terjeszkedett a Balkánon: a francia Société Générale bolgár és albán érdekeltségeit vette meg. A külföldi terjeszkedés kifejezett stratégiája most az OTP-nek: a Forbes áprilisban megjelent A világ milliárdosai különszámában mi is írtunk arról, hogy az OTP Csoport bevételeinek akkor 45 százaléka származott külföldről, a cél viszont a 70 százalék elérése.

“Meg kellett venniük”, hát meg is vették ezt a két bankot Csányiék

Oszd meg!