Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

65 országból jelentkeztek az OTP startup programjába: megvannak a kiválasztottak

Kilenc, már működő termékkel rendelkező, növekedési szakaszban lévő innovatív technológiai vállalkozást választottak be az OTP Bank második Startup Programjába. A cégek a hitelintézet támogatása mellett tesztelhetik termékeiket és szolgáltatásaikat, és bizonyíthatják, hogy alkalmasak a hosszú távú együttműködésre.

Az OTP Bank második alkalommal meghirdetett, startupokat támogató programjára tavaly októberben indult el a jelentkezés, 65 országból összesen 310 startup adta le nevezését. Az online interjúkat követően 30 cég képviselője kapott meghívást a január 16-17-én megrendezett ún. Selection Campre, hogy bemutassák saját vállalkozásukat és bank számára javasolt fejlesztési ötletüket.

A szakmai zsűri döntése alapján a legígéretesebbnek számító 9 startup, illetve scaleup (növedési) fázisban lévő cég vehet részt a programban, akik a bankkal közösen megvalósított pilot projektekben fejleszthetik tovább megoldásaikat, és egyúttal bizonyíthatják termékeik, szolgáltatásaik illeszkedését a banki környezethez.

A bank összesen 5+1 témakörben várta a jelentkezőket: adatfeldolgozási és elemzési megoldások, ügyfélélmény és ügyfélkiszolgálás, belső hatékonyság, nyílt bankolás (Open Banking) és biztonság, termék innovációk, illetve ezekbe a kategóriákba nem sorolható, de a piac számára hasznos megoldásokkal kecsegtető újítások.

A kiválasztott startupok tevékenysége is ezekhez a témakörökhöz kapcsolódik.

A német Alyne SaaS például a jogszabályi megfelelés és kockázatkezelés hatékony megvalósítására fejleszt digitális platformot, a személyi folyamatok és az ügyfélkapcsolatok újszerű kezelését pedig a lengyel-amerikai alapítópáros által indított SymbaSync és a szlovák Staffino támogatja. Előbbi a toborzási folyamatokat és a projektcsapatok összeállítását helyezi új alapokra, az utóbbi pedig a minőségmegőrzés és munkavállalói motiváció szempontjából fontos, innovatív ügyfélvisszajelző megoldást dolgozott ki. Hasonló körbe sorolható a magyar Talk-A-Bot tevékenysége is: a nemzetközi sikereket elért magyar startup platformja széles körű funkciókat ellátó chatbotok építését és az ügyfélszolgálati feladatok automatizálását támogatja.

A Talk-A-Bot csapata Budapesten. Jobbra a társalapító-CEO, Deliága Ákos. Fotó: Forbes archív // Orbital Strangers

A Talk-A-Bot csapata Budapesten. Jobbra a társalapító-CEO, Deliága Ákos. Fotó: Forbes archív // Orbital Strangers

A szintén magyar gyökerű Tresorit bizalmas fájlokhoz fejlesztett ki többszörösen díjnyertes, biztonságos felhőalapú tároló és fájlmegosztó megoldást, amely a bank számos területének napi munkáját teheti hatékonyabbá.

Rálépett a WeTransfer sarkára a magyar Tresorit, 5 gigás csatolmányokat lehet küldeni velük – titkosítva

A Talk-A-Bot és a Tresorit nemrég kapott tőkeinjekciót a Dayone Capital legújabb, 22 millió eurós kockázatitőke-alapjából – a Dayone régimotoros a hazai kockázatitőke-piacon, többek között az OTP-vel is van közös magvető alapjuk.

Mi adjuk az üzemanyagot a tehetségeknek – 22 millió eurót osztanának ki magyar befektetők a régióban

Az Evrotrust pedig a távoli ügyfélazonosítással és az elektronikus hitelesítési eljárásokkal kapcsolatos szolgáltatást nyújt, mely az online bankolásban nyithat új dimenziókat.

A Tresorit csapata angyalbefektetőjükkel. Balról jobbra: Szebeni Szilveszter, Lám István, Szőke Márton (angyalbefektető) és Szilágyi György.

A Tresorit csapata angyalbefektetőjükkel. Balról jobbra: Szebeni Szilveszter, Lám István, Szőke Márton (angyalbefektető) és Szilágyi György. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

A Kasko biztosítóknak és partnereiknek nyújt segítséget rugalmas és újszerű biztosítási szolgáltatások kialakításában, a Bluecode pedig az üzletekben történő mobiltelefonos fizetést teszi még egyszerűbbé vonalkód szkennelésen alapuló mobil fizetési rendszerével. Végül, az energiatárolást forradalmasító magyar startup, a HeatVentors csapata olyan innovatív, fázisváltós hőtárolási megoldást tervezett, amely a bankfiókok és a banki irodaházak hűtését és fűtését újíthatja meg.

Egy magyar páros új alapokra helyezte a hőtárolást – Kínában csinálnának belőle nagy üzletet

„A programra olyan érettebb vállalkozások jelentkezését vártuk, akik a klasszikus termék innováción túlmutató, átfogó fejlesztéseken dolgoznak, amelyek hosszú távon támogathatják a bankot működésének hatékonyabbá tételében, illetve még szélesebb ügyféligények kiszolgálásában. A bekerült vállalkozásoknak a három hónapos együttműködés során igyekszünk minél teljesebb szakmai támogatást nyújtani, és velük minél szorosabb együttműködést kialakítani.” – mondta el Fischer András, az OTP Bank Retail Innovációs Főosztályának vezetője.

A 6 ország (Németország, Ausztria, Bulgária, Magyarország, Nagy-Britannia, Szlovákia) 9 startupja március elején kezdheti meg a munkát, amelyhez az OTP Bank több szinten nyújt támogatást. A három hónapos együttműködési időszak során három tematikus héten is részt vesznek a cégek képviselői, ahol – az előzetesen felmért igényeikhez igazodó – tréningek, workshopok és egyéni mentori találkozók segítik őket ismereteik bővítésében.

A régióban és itthon is gond, hogy a startupok nem igazán találják az utat a nagyobb multikhoz. Úgy tűnik, a hazai nagyvállalati szektor egyre nyitottabb a startupokra, több – többek között államilag is támogatott – program is segíti, hogy az innovatív garázscégek és a tőkeerős multik egymásra találjanak.

Oszd meg!